AddToAny

Slik håndterer du akutte situasjoner

Slik håndterer du akutte situasjoner
Under yrkes-NM fikk deltakerne bryne seg på en akutt og uforutsigbar hendelse på fotballpub. Helsepersonell bør være forberedt på å ta styringen ved slike hendelser. Det gjelder å prioritere oppgavene riktig ved å følge primærundersøkelsen.
Nils Gryting er ambulansefagarbeider og paramedic i Lillehammer, med opplæringsansvar for ambulansepersonell i regionen. Det forventes at alt helsepersonell behersker livreddende førstehjelp og undersøkelsesrekkefølgen i primærundersøkelsen, påpeker han. For å holde kompetansen ved like bør man trene minst en gang i året.

- Det som går igjen i alle situasjoner er å tenke egen sikkerhet først. Det er viktig å passe på at man ikke havner i en situasjon der man selv blir skadet. Deretter få overblikk og ta ledelse.

Hendelsen har inntruffet. Det må man forsone seg med. Nå gjelder det å forsøke å gjøre situasjonen bedre. Den største feilen man kan gjøre, er ikke å gjøre noe, forteller Gryting.

- Jeg er borte i mange veldig akutte situasjoner, da prøver jeg å tenke at skaden, eller sykdommen som personen har, den har allerede skjedd. Nå må jeg sørge for at situasjonen ikke blir verre, og aller helst bedre. Da blir den lettere å håndtere, synes jeg.

Vi kan ikke gjøre noe med det som har skjedd, men vi kan utføre viktige oppgaver for å hjelpe pasienten, og rekkefølgen vi løser oppgavene i er viktig. Etter å ha tatt hånd om egen og andres sikkerhet og fått et overblikk, starter man med første punkt i primærundersøkelsen.A (airways) - frie luftveier

Første tiltak er alltid å kontrollere at pasienten har frie luftveier.

- Har man ikke frie lu
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Landmo omsorg- og rehabiliteringssenter kartlegger nytten av å bruke servicevert. De baserer seg på Lean-metodikk, som er en tenkemåte for å forbedre tjenestekvaliteten.
Helsefagarbeideren 22.11.2021
Boken er skrevet av Janne Bromseth og gir nyttig kunnskap til hvordan ansatte i eldreomsorgen kan møte mennesker på en ikke-diskriminerende og inkluderende måte.
Helsefagarbeideren 22.11.2021
Helsefagarbeideren 22.11.2021
Resultater viser at stengte dagsenter og reduksjon i hjemmetjenesten førte til at personer med demens mistet i gjennomsnitt 20,5 timer offentlig omsorg per måned.
Helsefagarbeideren 22.11.2021
For arbeidsplasser som ønsker å sette fokus på kjønns- og seksualitetsmangfold, finnes både åpent tilgjengelige nettressurser og kurs, gjennom Foreningen Fri. Kurs, workshops og foredrag
Helsefagarbeideren 22.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt