AddToAny

Skolesymfonien

Skolesymfonien
«If there's no tensions, then you're not serious about what you're doing». Sitatet tilhører Wynton Marsalis, legendarisk orkesterleder for Lincoln Center Jazz Orchestra, og er hentet fra boka Strategisk skoleledelse av Jan Merok Paulsen som beskriver ulike spenninger som oppstår i skolen.
... Slik som i jazzmusikken, påvirker komponentene også i skolen hverandre tilfeldig og diskontinuerlig; skolen er et løst koblet system. Å dirigere et orkester er en kjent metafor for ledelse; dirigenten gir sjel til musikken og et fellesskap mellom utøverne. Forholdet handler om å klare å skape både engasjement og lidenskap. Orkesterkonflikter i de store internasjonale konserthusene har ofte handlet om at musikerne har følt seg brukt kun som instrumenter.
Et godt samspill begynner derfor alltid med å lytte. Sørge for at alle har en plass. Finne den riktige balansegangen mellom forventninger og frihet. Verdsette prosessen istedenfor sluttresultatet.
Dette kunne vært beskrivelsen av dynamikken i både klasserommet og skolen, men denne teksten skal løfte frem skoleeierne og deres ansvar for å skape samhandlingskultur. Hvordan kan kommunal og fylkeskommunal skoleeier lykkes i enda større grad med å sikre tilhørighet for alle aktørene i skolen, og hva hindrer utviklingen av bedre harmoni?

TILLIT, MAKT OG ANSvAR
«Skoleeier» er på mange måter et misvisende begrep. Ingen eier de offentlige skolene i Norge, de forvaltes på vegne av hele fellesskapet. Stortinget har derfor gitt kommunene ansvaret for opplæringen. Skolen er på lån, og låneansvaret er delegert gjennom både tillit og kontroll.
Hva er da en god orkestrering for skolesektor? Slik teorien om løse koblinger peker på: i skolen er det ikke alltid samsvar mellom mål og planer og det faktiske utfallet av dem. Hele partituret må tolkes og gis mening til, i kontinuerlig dialog. Å delegere ansvar og myndighet nedover i et hierarki i et forsøk på å skape mer tillit, kan paradoksalt nok forårsake enda større mistillit.
Hvordan kan da vi sørge for at skoleeiere ikke kobler seg fra kvaliteten på det ordinære? Styring gjennom innsatser, prosjekter og satsninger kompenserer nemlig ofte for en slik frikobling.
Dette påvirker i høyeste grad elevenes rettslige status. Normbrudd som har negative konsekvenser for elever, henger sammen med så mange inter
Gå til mediet

Flere saker fra Skolelederen

Stadig flere med master i realfag, som matematikk, fysikk og kjemi, får ikke relevant arbeid. Tettere samarbeid mellom arbeidsliv og utdanningssteder kan være en del av løsningen.
Skolelederen 29.10.2020
Skolelederen 29.10.2020
? Jeg rekker ikke å ta ut de siste tre ferieukene dette året. Kan jeg overføre dem til neste år?
Skolelederen 29.10.2020
Den pågående pandemien gjør at vi dessverre har vært nødt til å avlyse noen fysiske kurs og konferanser. Imidlertid kan vi tilby flere webinarer. Du finner link til påmelding når du klikker deg inn på fanen for Lederskolen på våre hjemmesider Skolelederforbundet.no. På våre hjemmesider får du også alltid en oppdatert oversikt over opplæringstilbudet.
Skolelederen 29.10.2020
Den viktigste forklaringen på at noen fullfører og andre ikke, er at de unge har ulikt kunnskapsgrunnlag med seg fra ungdomsskolen til videregående. De aller fleste som avbryter går på yrkesfag, og det er her den store utfordringen ligger.
Skolelederen 29.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt