AddToAny

Skogsdrifter må sette mindre spor etter seg

Skogsdrifter må sette mindre spor etter seg
Kravene til hvordan det skal se ut i terrenget etter at skogsmaskinene er reist derifra er skjerpet i den nyreviderte PEFC-standarden.
- Er det noe denne næringa lett blir målt på, så er det terrengskader. Friluftslivet har etter mitt skjønn fått en større vektlegging i den nye PEFC-standarden. Og EUs vanndirektiv har også større oppmerksomhet på vann og vannkvalitet, sa Trygve Øvergård fra Skogkurs da han snakket om prosjektet «Sporløs kjøring» på en skogdag i Eidskog nylig.

I prosjektet har Skogkurs i samarbeid med Mjøsen Skog sett på hvilke parametere som påvirker mengden av terrengskader. Og resultatene var ikke spesielt overraskende. Det som gir mest skader er tung lassbærer sammenlignet med lettere maskiner, kjøring i småbregne-og høgstaudeskog og kjøring på områder med høy markfuktighet.



VIKTIG Å PLANLEGGE BASVEGEN Dagens klima innebærer at man ikke kan basere seg på snø og tele til vinterdriftene, men nokså trygt kan kalkulere med en god del nedbør i flytende form, gjør at planlegging av driftene med god plassering av basvegen blir helt avgjørende.

Den bør legges høgt i terrenget, i følge Øvergård. Og for å forebygge erosjon, bør det blant annet bygges midlertidige bruer der vegen krysser bekker og grøfter. Kavlelegging av spesielt fuktige partier og plassering av bar i kjørevegen er også velkjente grep som fortsatt bør benyttes.

Øvergård fortalte at bruk av såkalte fuktighetskart vil være til god hjelp i planleggingen av drifter. Dette er kart som basert på terrenghelling og vegetasjonstype forteller hvor høyt i bakken grunnvannet befinner seg. Med en slik oversikt over hvor de fuktigste dragene i
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Bergene Holms Haslestad sagbruk i Hof i Vestfold håndterer opp til 400 000 kubikkmeter tømmer årlig. Avdelingen vil med det være en av de store trelastfabrikkene i landet, og innpå 250 millioner kroner er investert de siste to årene på Haslestad for å bygge opp denne kapasiteten.
Norsk Skogbruk 24.01.2025
- I naturen finnes det utallige eksempler på lagdelte strukturer, der de unike egenskapene skyldes nettopp den spesifikke kjemiske sammensetningen og organiseringen. For eksempel fruktskall. Det er forbilder når vi skal lage menneskeskapte barrierer.
Norsk Skogbruk 24.01.2025
Sverige står overfor store utfordringer i å møte internasjonale forpliktelser og EU-mål for karbonlagring og biologisk mangfold. Politikernes Miljömålsberedning som er på vei, skal inneholde mange ambisiøse tiltak. Likevel skal de ikke være nok for å nå forpliktelsene.
Norsk Skogbruk 24.01.2025
Hvor er de drivende kreftene på teknologi og foredling i denne grønne næringen?
Norsk Skogbruk 24.01.2025
Finsk papirproduksjon er redusert med rundt 80 prosent på 20 år. Andre trebaserte produkter klarer ikke å kompensere. De siste årene har tilgang på tømmer også sunket. Skogindustrien i Finland har tøffe tider.
Norsk Skogbruk 24.01.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt