AddToAny

Skogsdrifter må sette mindre spor etter seg

Skogsdrifter må sette mindre spor etter seg
Kravene til hvordan det skal se ut i terrenget etter at skogsmaskinene er reist derifra er skjerpet i den nyreviderte PEFC-standarden.
- Er det noe denne næringa lett blir målt på, så er det terrengskader. Friluftslivet har etter mitt skjønn fått en større vektlegging i den nye PEFC-standarden. Og EUs vanndirektiv har også større oppmerksomhet på vann og vannkvalitet, sa Trygve Øvergård fra Skogkurs da han snakket om prosjektet «Sporløs kjøring» på en skogdag i Eidskog nylig.

I prosjektet har Skogkurs i samarbeid med Mjøsen Skog sett på hvilke parametere som påvirker mengden av terrengskader. Og resultatene var ikke spesielt overraskende. Det som gir mest skader er tung lassbærer sammenlignet med lettere maskiner, kjøring i småbregne-og høgstaudeskog og kjøring på områder med høy markfuktighet.VIKTIG Å PLANLEGGE BASVEGEN Dagens klima innebærer at man ikke kan basere seg på snø og tele til vinterdriftene, men nokså trygt kan kalkulere med en god del nedbør i flytende form, gjør at planlegging av driftene med god plassering av basvegen blir helt avgjørende.

Den bør legges høgt i terrenget, i følge Øvergård. Og for å forebygge erosjon, bør det blant annet bygges midlertidige bruer der vegen krysser bekker og grøfter. Kavlelegging av spesielt fuktige partier og plassering av bar i kjørevegen er også velkjente grep som fortsatt bør benyttes.

Øvergård fortalte at bruk av såkalte fuktighetskart vil være til god hjelp i planleggingen av drifter. Dette er kart som basert på terrenghelling og vegetasjonstype forteller hvor høyt i bakken grunnvannet befinner seg. Med en slik oversikt over hvor de fuktigste dragene i
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

- Jeg ser på deg så biskt jeg kan, så hvis mitt blikk kan såre, la det drepe deg, har Anja Gotvasli sagt. Riktignok i rollen som Phebe i Shakespeares «Som dere vil ha det», ikke i rollen som ny styreleder i Allskog.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Sagbrukene blir stadig mer desperate i jakten på tømmer, noe som gjorde at både Södra og Mellanskog satte opp prisene i april. Flere selskaper fulgte etter, og enda flere vil følge på, mener Treebula (tidligere Virkesbörsen).
Norsk Skogbruk 24.05.2024
AT Skog opererer med et «markedstriangel» som omfatter tre typer mottakere - norsk industri, egen industri og eksportkunder, sa styreleder Olav Veum. Det er høye priser i alle de tre kanalene. Bra for skogeier - ikke fullt så bra for industrien som andelslaget eier.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Julaften i år var 24. april - i hvert fall for John Deere. Da ble den nye serien hjulgående skogsmaskiner avduket i Helsingfors. I juni ventes maskinene til Norge - men de første bestillingene har allerede kommet.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
- Vi står i et permanent soneforsvar. I den posisjonen er det skammelig vanskelig å skåre, mens motstanderen erfaringsmessig innimellom vil klare å smette inn mål.
Norsk Skogbruk 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt