AddToAny

Skogens dronninger

Skogens dronninger
Fotograf Ingerid Jordal har det siste året møtt en rekke kvinnelige jegere for å finne ut hva jakta betyr for dem, og utfordre noen stereotypier om damer og jakt Redd for å møte elg - Å skyte elg og rype er to forskjellige verdener.
Elgen er stor. Jeg tenkte først, «elgjakt-hvor vanskelig kan det være?», men før min første elgjakt begynte jeg å grue meg skikkelig. Jeg håpa at jeg aldri skulle se noen elg, slik at jeg slapp å ta den beslutninga det er å skyte. Men da jeg fkk elg på skuddhold for første gang, ble jeg overraska over hvor fokusert jeg var. Jeg fant rett skytestilling, tenkte klart, og var helt rolig. Men etterpå så klikka det jo helt for meg.

Gjertrud Strand Sanderød (27), reinjeger, Rena i Åmot.

- Oi, shit, her er det rein!

- Den første uka på reinsdyrjakt var veldig spesiell for meg. Jegerprøven var bestått, jeg var endelig ute på jakt. Så sitter jeg der, på post alene med et ladd våpen, og kjenner adrenalinet stige. Nå er jeg jeger. Jeg følte meg nesten som et urtidsmenneske. Det var vilt å se i kikkerten: «oi, shit, her er det reinsdyr. Som jeg kanskje skal felle».

Jeg ble skikkelig kortpusta, og måtte bruke pusteteknikker jeg har lært fra yoga for å holde rifla rolig.

Jeg tror alle jegere har samme respekten for dyr og natur, men kanskje vises det på ulike måter. Med kvinner blir det nok mer følelser. Det tror jeg er fordi kvinner er flinkere å gjøre noe ut av hverandres gleder og sorger. I min familie har jeg vokst opp med en mor som jaktet og en far som plukket bær. Det har jeg aldri tenkt på som noe rart.

Torunn Elisabeth Bernhardsen (51), elgjeger, Vestre Jakobselv

- Selvfølgelig vommer vi sjøl!

- Skal du jakte elg må du like å bruke kroppen din og være forberedt på å jobbe hardt og bære tungt. Menn er fysisk sterkere enn oss, og har en fordel der. Med tekniske hjelpemidler så får vi det til, vi og. Men det er klart, gutta får ofte alt med motor inn automatisk fra barnsbein av. Det betyr ikke at vi kvinner ikke kan læra oss akkurat det samme. Vi må kunne mye for å være på jakt, skytinga er en veldig liten del av det. Vi trener året rundt, løfter vekter og holder oss i form. Folk som ikke kjenner meg kan spørre: «Hva gjør dere når dere har skutt dyret - vommer dere sjøl? Kjører dere syklene sjøl?». Og jeg svarer at det gjør vi. Selvfølgelig. Det må vi!

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt