AddToAny

Skog som vern mot naturfarer?

Mange skogarealer her til lands har en viktig funksjon som vern mot skred og andre naturfarer. Kan en tenke seg at skognæringa kan levere skredsikring som en tjeneste til samfunnet?
Man kan si at verneskog gjør en viktig samfunnstjeneste, at det for eksempel vokser skog i ei li kan spare samfunnet for betydelige kostnader dersom veger, jernbaner og bebyggelse skulle sikres på andre måter.

HENSYN TIL SKREDFARE
I PEFC skogstandard er det retningslinjer for hvordan hensyn til skredfare skal håndteres. Skogeier (og virkeskjøper) har altså et ansvar for å drive forsvarlig i områder der det er kjent at eventuelle skred kan nå bebyggelse og infrastruktur, og den kunnskapen er tilgjengelig gjennom aktsomhetskart og skredfarekartlegginger. Det er ikke rent små skogarealer i norske dalfører som er skravert i NVE sine aktsomhetskart. Det fins også stadig flere eksempler på at skogarealer skraveres i arealplaner og reguleringsplaner, som hensynssoner for skred, og at skogbruket pålegges ulike restriksjoner for å sikre skogens vernende funksjon. I noen områder blir det innført meldeplikt ved avvirkning, og det blir opp til kommunen å vurdere hva som er forsvarlig av drift. Andre steder blir det innført bestemmelser i reguleringsplaner ved ulike utbygginger, som for eksempel å kun tillate lukkede hogstformer. Det kan være vel og bra, men i det bratte terrenget som stort sett bare er tilgjengelig med taubane eller hest, kan det fort bety ingen skogsdrift. Pålagt
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Regjeringen vernet 8. mars 12 nye skogområder i fem fylker. Områdene er en del av samarbeidet om frivillig vern av privateid skog. Vernevedtaket omfatter 10 km2 nytt verneareal, hvor ca. 4,6 km2 er produktiv skog.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Regjeringa går inn for å elektrifisere Røros- og Solørbana, det skriv Arbeidets Rett. Det var finansminister Trygve Slagsvold Vedum som kom med nyheita på ei pressekonferanse på Elverum stasjon fredag.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Statskanalen NRK har ikke sluppet skogbruket helt enda, og deres siste sak «For grønn til å være sann» har allerede rukket å skape mye blest. Igjen rettes et kritisk blikk på skognæringen, og hvor god og grønn den egentlig er. Debatten om skognæringen fortsetter, denne gangen på Litteraturhuset i regi av Norskog.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
I februar i fjor var gjennomsnittsprisen på alt virke innmålt her i landet 520 kroner per kubikkmeter. I februar i år var tilsvarende pris 620 kroner.
Norsk Skogbruk 24.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt