AddToAny

Skiftende kIima utvider vinkartet

SUSSEX I DEN sørøstlige delen av England byr på grønne enger, små steinhus i rolige landsbyer og dramatiske kystlandskap.
De hvite kalksteinåsene strekker seg fra øst til vest, stigende og fallende i flere kilometer, kronet av frodige gressletter. Det er nettopp her i dette naturskjønne området hjertet av den engelske vinbransjen ligger.
Engelsk vin har blitt supertrendy. Klimaforandringene har skapt varmere og tørrere somre, noe som sammen med den kalkholdige jorda har gitt ekspertene god grunn til å kalle Sør-England for det nye Champagne. En leskende bonus til de solbrente britene: en boom i vinbransjen.
Vinnæringen i Storbritannia produserte 12,2 millioner flasker i 2022, en imponerende økning på 130 % fra de 5,3 millioner flaskene som ble produsert i 2017. Musserende vin utgjør ca. 70 % av produksjonen, og vitikultur er nå den raskest voksende landbrukssektoren på øya.
De neste 20 årene vil stigende temperaturer gjøre det mulig å dyrke druesorter som tidligere var typiske for Burgund og Alsace.
Det har franskmennene blitt oppmerksomme på. Tattinger har kjøpt opp jordbruksland i Kent til vingårder, og Pommery, som eier nesten 100 dekar i Hampshire, bygger nå et vinproduksjonsanlegg, eller cuverie, til sine vinstokker.

EN AV DE MINDRE aktørene på markedet er Oxney Organic Estate som drives av Kristin Syltevik fra Ålesund og mannen hennes Paul Dobson. Etter en lang karriere i PR-bransjen med eget kommunikasjonsselskap i London hoppet hun av karusellen for å stikke fingrene i jorda.
I 2012 plantet de 5000 vinranker, og i dag er Oxney blant de få engelske vingårdene som produserer økologisk vin. Men med bare 14 hektar, er det den største i sitt slag.
Arbeidsstyrken på gården består av sesongarbeidere i tillegg til fire spreke pensjonister som arbeider tre dager i uken. Videre er det vinmakeren Salvatore, sammen med Kristin og Paul, som er i full sving.
- Det har ikke vært en stor business-plan eller strategic goals. Det har vært en veldig organisk prosess, ler Kristin.
- Vi hadde et ganske lite småbruk med sauer, høns, masse grønnsaker og frukttrær som vi primært hadde til eget forbruk, sier hun mens hun veksler mellom norsk og engelsk i videosamtalen vår.
Syltevik og mannen var klare på at uansett hva som stakk opp fra jorda skulle det være dyrket økologisk. Etter hvert ble de lei og fikk lyst til å gjøre noe annet enn sauer og store traktorer.
- Så kom ideen om en vingård. Vi dro ti
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt