Ren Mat
12.09.2023
SUSSEX I DEN sørøstlige delen av England byr på grønne enger, små steinhus i rolige landsbyer og dramatiske kystlandskap.
De hvite kalksteinåsene strekker seg fra øst til vest, stigende og fallende i flere kilometer, kronet av frodige gressletter. Det er nettopp her i dette naturskjønne området hjertet av den engelske vinbransjen ligger.
Engelsk vin har blitt supertrendy. Klimaforandringene har skapt varmere og tørrere somre, noe som sammen med den kalkholdige jorda har gitt ekspertene god grunn til å kalle Sør-England for det nye Champagne. En leskende bonus til de solbrente britene: en boom i vinbransjen.
Vinnæringen i Storbritannia produserte 12,2 millioner flasker i 2022, en imponerende økning på 130 % fra de 5,3 millioner flaskene som ble produsert i 2017. Musserende vin utgjør ca. 70 % av produksjonen, og vitikultur er nå den raskest voksende landbrukssektoren på øya.
De neste 20 årene vil stigende temperaturer gjøre det mulig å dyrke druesorter som tidligere var typiske for Burgund og Alsace.
Det har franskmennene blitt oppmerksomme på. Tattinger har kjøpt opp jordbruksland i Kent til vingårder, og Pommery, som eier nesten 100 dekar i Hampshire, bygger nå et vinproduksjonsanlegg, eller cuverie, til sine vinstokker.
EN AV DE MINDRE aktørene på markedet er Oxney Organic Estate som drives av Kristin Syltevik fra Ålesund og mannen hennes Paul Dobson. Etter en lang karriere i PR-bransjen med eget kommunikasjonsselskap i London hoppet hun av karusellen for å stikke fingrene i jorda.
I 2012 plantet de 5000 vinranker, og i dag er Oxney blant de få engelske vingårdene som produserer økologisk vin. Men med bare 14 hektar, er det den største i sitt slag.
Arbeidsstyrken på gården består av sesongarbeidere i tillegg til fire spreke pensjonister som arbeider tre dager i uken. Videre er det vinmakeren Salvatore, sammen med Kristin og Paul, som er i full sving.
- Det har ikke vært en stor business-plan eller strategic goals. Det har vært en veldig organisk prosess, ler Kristin.
- Vi hadde et ganske lite småbruk med sauer, høns, masse grønnsaker og frukttrær som vi primært hadde til eget forbruk, sier hun mens hun veksler mellom norsk og engelsk i videosamtalen vår.
Syltevik og mannen var klare på at uansett hva som stakk opp fra jorda skulle det være dyrket økologisk. Etter hvert ble de lei og fikk lyst til å gjøre noe annet enn sauer og store traktorer.
- Så kom ideen om en vingård. Vi dro ti
Gå til medietEngelsk vin har blitt supertrendy. Klimaforandringene har skapt varmere og tørrere somre, noe som sammen med den kalkholdige jorda har gitt ekspertene god grunn til å kalle Sør-England for det nye Champagne. En leskende bonus til de solbrente britene: en boom i vinbransjen.
Vinnæringen i Storbritannia produserte 12,2 millioner flasker i 2022, en imponerende økning på 130 % fra de 5,3 millioner flaskene som ble produsert i 2017. Musserende vin utgjør ca. 70 % av produksjonen, og vitikultur er nå den raskest voksende landbrukssektoren på øya.
De neste 20 årene vil stigende temperaturer gjøre det mulig å dyrke druesorter som tidligere var typiske for Burgund og Alsace.
Det har franskmennene blitt oppmerksomme på. Tattinger har kjøpt opp jordbruksland i Kent til vingårder, og Pommery, som eier nesten 100 dekar i Hampshire, bygger nå et vinproduksjonsanlegg, eller cuverie, til sine vinstokker.
EN AV DE MINDRE aktørene på markedet er Oxney Organic Estate som drives av Kristin Syltevik fra Ålesund og mannen hennes Paul Dobson. Etter en lang karriere i PR-bransjen med eget kommunikasjonsselskap i London hoppet hun av karusellen for å stikke fingrene i jorda.
I 2012 plantet de 5000 vinranker, og i dag er Oxney blant de få engelske vingårdene som produserer økologisk vin. Men med bare 14 hektar, er det den største i sitt slag.
Arbeidsstyrken på gården består av sesongarbeidere i tillegg til fire spreke pensjonister som arbeider tre dager i uken. Videre er det vinmakeren Salvatore, sammen med Kristin og Paul, som er i full sving.
- Det har ikke vært en stor business-plan eller strategic goals. Det har vært en veldig organisk prosess, ler Kristin.
- Vi hadde et ganske lite småbruk med sauer, høns, masse grønnsaker og frukttrær som vi primært hadde til eget forbruk, sier hun mens hun veksler mellom norsk og engelsk i videosamtalen vår.
Syltevik og mannen var klare på at uansett hva som stakk opp fra jorda skulle det være dyrket økologisk. Etter hvert ble de lei og fikk lyst til å gjøre noe annet enn sauer og store traktorer.
- Så kom ideen om en vingård. Vi dro ti