AddToAny

SKALERINGSFORHANDLINGER - utfordringer knyttet til rask vekst

SKALERINGSFORHANDLINGER - utfordringer knyttet til rask vekst
Hva er det beste samhandlingsmønsteret i skaleringssamspillet med «krevende andre» når fremtiden er uforutsigbar? Velger du å forankre dine anliggender i en serie med krav og betingelser, eller velger du en mykere og mer fleksibel tilnærming? I denne studien skal vi se nærmere på hvordan virksomhetsledere forhandler med krevende investorer med ønske om rask vekst.
... Utgangspunktet er et datamateriale fra 57 venturekapitalfinansierte vekstbedrifter i Norge. Når «krevende» vekstkapital når frem til velkvalifiserte bedrifter, ligger det meste til rette for slik vekst. Vi ser fra dette datamaterialet at integrasjonsforhandlinger bidrar til å styrke forhandlingsresultatet for lederteamet, mens fordelingsforhandlinger bidrar til å forverre dette resultatet. Nøkkelord: kunnskapsbedrifter, forhandlinger, finansiering, investeringer, vekst, skalering. INTRODUKSJON
Nobelprisen i økonomi ble i fjor tildelt Oliver Hart og Bengt Holmström for deres ulike arbeider på økonomisk organisering og kontraktsteori. Førstnevnte tar utgangspunkt i at kontrakter er ufullstendige (generelle), mens sistnevnte tar utgangspunkt i at de må være komplette. Vi skal ikke ta akkurat den kontraktsdiskusjonen her, men sentralt i begge disse to tilnærmingene er at forhandlinger finner sted. Den tilhørende litteraturen, samt entreprenørskapslitteraturen, forteller oss imidlertid lite om hvordan partene samhandler under forhold hvor forutsigbarheten er lav, noe som vanskeliggjør komplette avtaler. Tiden er derfor inne for å se nærmere på hva nettopp forhandlingsfaget kan bidra med av innsikt i entreprenørielle skaleringsprosesser hvor graden av uforutsigbarhet er høy. I denne studien ser vi nærmere på hvordan forhandlinger kan utvide vår forståelse av rask vekst og skalering av nye virksomheter (derav begrepet skaleringsforhandlinger), noe som burde være mer relevant for entreprenørskapsfaget enn hva tilfellet er i dag.
Vi kan se på et slikt samspill som samarbeid eller konkurranse (Lax og Sebenius 1986). Den første formen for samspill kaller vi for integrasjonsforhandlinger, og den andre formen for fordelingsforhandlinger. Integrasjonsforhandlinger er tillitsbasert og derfor mer risikofylt da man er mer sårbar for hva den andre parten måtte finne på å gjøre (og det kan være ganske mye). Fordelingforhandlinger er i praksis konkurranse; det den ene vinner, taper den andre.

TEORITILNÆRMING
Oliver Hart er kanskje den fremste talspersonen for at kontrakter ikke kan spesifiseres i detalj (som en kon-trast til mer spesifiserte kontrakter), da han mener at det er umulig å beskrive alle eventualiteter som kan skje i fremtiden. Kontraktene er derfor av natur ufullstendige, og man bør derfor i stedet etterstrebe å skrive kontrakter som er tilstrekkelig dekkende, og så får man heller møtes i etterkant og reforhandle om det skulle vise seg nødvendig. Innenfor entreprenørskapsfaget er det uforutsigbare sentralt, og denne generelle kontraktstilnærmingen er dårlig forstått, noe som også illustreres ved at et selskap kun i senere tid forstås som en strategisk kobling av ufullstendige kontrakter (Kim og Mahoney 2010).
For å beskrive det uforutsigbare kan vi trekke veksler på innsikter fra Knight (1921) som tredeler klassifiseringen av det uvisse til 1) risiko (kalkulerbar usikkerhet), og til noe som er 2) ukjent, og til noe som er 3) ukjennbart. Kun risikobegrepet her er beregnbart. I de to andre kategoriene finner vi det ukjente, og det ukjennbare, dvs. uvissheter som ikke er beskrivbare og derfor heller ikke kalkulerbare. Denne uvissheten omtales i entreprenørskapslitteraturen som «Knightean uncertainty». Det jeg omtaler her, er det som man i beslutningsanalysebøkene, og statistikkbøkene, definerer vekk allerede i forordet. Slik kan vi ikke forholde oss til dette temaet.
Derfor er innsiktene fra Oliver Hart og John Moore (2008) interessante. De ser på kontrakter som referansepunkter i en verdiskapende relasjon, og hvor partenes følelse av berettigethet er med på å avgjøre om sluttavtalen er god eller ikke. Hvis man ikke får innfridd sine mer eller mindre berettigede forventninger, så vil partene begynne å underlevere. Eller som de selv skriver: «A party who is shortchanged shades on performance» (s. 2).
Entreprenørskapslitteraturen forteller oss lite om
hvordan partene forhandler og hvilke prinsipper som styrer denne prosessen. Tiden er derfor inne for å se nærmere på hva forhandlingsfaget kan bidra med av ytterligere innsikt i entreprenørielle prosesser under høy grad av uforutsigbarhet. Denne artikkelen ser med andre ord nærmere på hvordan forhandlinger kan utvide vår forståelse av entreprenørskapsfaget. Vi starter med en beskrivelse av det underliggende i en skaleringsinvestering. Dette avsnittet kalles for venturekapitalmetoden. Dernest følger en beskrivelse av to ulike forhandlingsformer, hvor vi ser nærmere på noe som i forhandlingsfaget kalles for integrasjonsforhandlinger, og deretter behandles det som kalles for fordelingsforhandlinger - også kjent som maktbaserte, eller posisjonsbaserte, forhandlinger.
Venturekapitalmetoden. En venturekapitalinvestering fordrer typisk at man legger til grunn en skalering av virksomheten. En slik skalering medfører ikke bare en betydelig risiko, men og
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt