Kjøkkenskriveren
30.10.2025
De plukker bringebær, baker brød og hospiterer på restaurant. Ingen steder har lærlingene det bedre enn hos Sivilforsvaret.
NÅR SIVILFORSVARET utdanner folk, skal de ha skikkelig mat. Det får de av fylkets beste lærebedrift. Kokk Sara Eriksson setter tankegangen litt på spissen:
- Lære deg å lage mat kan du gjøre hjemme med oppskrifter og Youtube. Men du skal vite hva det er du går til når du kommer på en arbeidsplass, sier hun.
- Det aller viktigste oppdraget med å ha lærling er ikke å få verdens flinkeste kokk. Det er å sende ut to som takler et arbeidsliv og et voksenliv når de kommer på neste plass, istemmer Bente Røberg, som er teamkoordinator for kjøkken og renhold.
FLERE LÆREFAG
De holder til på Sivilforsvarets kompetansesenter på Starum på Toten. Her utdannes alle som Sivilforsvaret har behov for i avdelingene sine. Nå har Lærlingsenteret Innlandet kåret kompetansesenteret til årets lærebedrift. Her er det lærlinger i så forskjellige fag som kokk og innholdsproduksjon.
- Håpet mitt er å kunne ta inn flere lærlinger i andre fag slik at vi får en lærlinggruppe med muligheter for å være litt sosiale, sier Bente Røberg. Hun nevner kontor, logistikk, byggdrifter og renhold som aktuelle fag.
TO PÅ KJØKKENET
Men foreløpig har kjøkkenet i leiren to kokkelærlinger. Det er viktig i seg selv, understreker kjøkkensjef Lasse Røberg: - Norge begynner å slite med kokker. Det er veldig få som fortsetter i yrket, sier han og peker på arbeidstid og lønn.
På Starum er ikke arbeidstiden den vanskeligste. Her går kokkene i tre skift. Det er folk på plass fra 6.30 til 18.45 og jobbing hver tredje helg. Dessuten har kokkene fleksitid. Det er spesielt aktuelt for dem som går på det midterste skiftet, det som har ansvaret for produksjonen.
À LA CARTE-HOSPITERING
Lærlingene er med på alt som skjer. - Det å være lærling her gjør at du er innom alt som er, bortsett fra à la carte - selv om det føles litt slik når det kommer inn 160 og skal ha middag, fastslår hun. À la carte-erfaringen ordnes med at lærlingene får hospitere på andre kjøkken. Dagens lærlinger Maren Melby og Lise Marie Raknes har vært innom restaurantene Salt & Pepper og Fahlstrøm på Gjøvik. Dessuten har de erfaring fra Smakfullt, som tilbyr delikatesser og catering.
- Og ikke minst fileterer de fisk. Det er veldig nyttig for oss, for du driver ikke med sånne ting på kjøkkenet lenger, sier Bente Røberg. - Fisk er vanskelig i Innlandet. Derimot er vi veldig gode på grønnsaker. Mat fra Toten leverer frukt og grønnsaker hver dag, sier Lasse Røberg.
FESTMIDDAGER
Hovedjobben på Starum er frokos
Gå til mediet- Lære deg å lage mat kan du gjøre hjemme med oppskrifter og Youtube. Men du skal vite hva det er du går til når du kommer på en arbeidsplass, sier hun.
- Det aller viktigste oppdraget med å ha lærling er ikke å få verdens flinkeste kokk. Det er å sende ut to som takler et arbeidsliv og et voksenliv når de kommer på neste plass, istemmer Bente Røberg, som er teamkoordinator for kjøkken og renhold.
FLERE LÆREFAG
De holder til på Sivilforsvarets kompetansesenter på Starum på Toten. Her utdannes alle som Sivilforsvaret har behov for i avdelingene sine. Nå har Lærlingsenteret Innlandet kåret kompetansesenteret til årets lærebedrift. Her er det lærlinger i så forskjellige fag som kokk og innholdsproduksjon.
- Håpet mitt er å kunne ta inn flere lærlinger i andre fag slik at vi får en lærlinggruppe med muligheter for å være litt sosiale, sier Bente Røberg. Hun nevner kontor, logistikk, byggdrifter og renhold som aktuelle fag.
TO PÅ KJØKKENET
Men foreløpig har kjøkkenet i leiren to kokkelærlinger. Det er viktig i seg selv, understreker kjøkkensjef Lasse Røberg: - Norge begynner å slite med kokker. Det er veldig få som fortsetter i yrket, sier han og peker på arbeidstid og lønn.
På Starum er ikke arbeidstiden den vanskeligste. Her går kokkene i tre skift. Det er folk på plass fra 6.30 til 18.45 og jobbing hver tredje helg. Dessuten har kokkene fleksitid. Det er spesielt aktuelt for dem som går på det midterste skiftet, det som har ansvaret for produksjonen.
À LA CARTE-HOSPITERING
Lærlingene er med på alt som skjer. - Det å være lærling her gjør at du er innom alt som er, bortsett fra à la carte - selv om det føles litt slik når det kommer inn 160 og skal ha middag, fastslår hun. À la carte-erfaringen ordnes med at lærlingene får hospitere på andre kjøkken. Dagens lærlinger Maren Melby og Lise Marie Raknes har vært innom restaurantene Salt & Pepper og Fahlstrøm på Gjøvik. Dessuten har de erfaring fra Smakfullt, som tilbyr delikatesser og catering.
- Og ikke minst fileterer de fisk. Det er veldig nyttig for oss, for du driver ikke med sånne ting på kjøkkenet lenger, sier Bente Røberg. - Fisk er vanskelig i Innlandet. Derimot er vi veldig gode på grønnsaker. Mat fra Toten leverer frukt og grønnsaker hver dag, sier Lasse Røberg.
FESTMIDDAGER
Hovedjobben på Starum er frokos


































































































