AddToAny

Sivilforsvaret er best med lærlingene

De plukker bringebær, baker brød og hospiterer på restaurant. Ingen steder har lærlingene det bedre enn hos Sivilforsvaret.
NÅR SIVILFORSVARET utdanner folk, skal de ha skikkelig mat. Det får de av fylkets beste lærebedrift. Kokk Sara Eriksson setter tankegangen litt på spissen:
- Lære deg å lage mat kan du gjøre hjemme med oppskrifter og Youtube. Men du skal vite hva det er du går til når du kommer på en arbeidsplass, sier hun.
- Det aller viktigste oppdraget med å ha lærling er ikke å få verdens flinkeste kokk. Det er å sende ut to som takler et arbeidsliv og et voksenliv når de kommer på neste plass, istemmer Bente Røberg, som er teamkoordinator for kjøkken og renhold.

FLERE LÆREFAG
De holder til på Sivilforsvarets kompetansesenter på Starum på Toten. Her utdannes alle som Sivilforsvaret har behov for i avdelingene sine. Nå har Lærlingsenteret Innlandet kåret kompetansesenteret til årets lærebedrift. Her er det lærlinger i så forskjellige fag som kokk og innholdsproduksjon.
- Håpet mitt er å kunne ta inn flere lærlinger i andre fag slik at vi får en lærlinggruppe med muligheter for å være litt sosiale, sier Bente Røberg. Hun nevner kontor, logistikk, byggdrifter og renhold som aktuelle fag.

TO PÅ KJØKKENET
Men foreløpig har kjøkkenet i leiren to kokkelærlinger. Det er viktig i seg selv, understreker kjøkkensjef Lasse Røberg: - Norge begynner å slite med kokker. Det er veldig få som fortsetter i yrket, sier han og peker på arbeidstid og lønn.
På Starum er ikke arbeidstiden den vanskeligste. Her går kokkene i tre skift. Det er folk på plass fra 6.30 til 18.45 og jobbing hver tredje helg. Dessuten har kokkene fleksitid. Det er spesielt aktuelt for dem som går på det midterste skiftet, det som har ansvaret for produksjonen.

À LA CARTE-HOSPITERING
Lærlingene er med på alt som skjer. - Det å være lærling her gjør at du er innom alt som er, bortsett fra à la carte - selv om det føles litt slik når det kommer inn 160 og skal ha middag, fastslår hun. À la carte-erfaringen ordnes med at lærlingene får hospitere på andre kjøkken. Dagens lærlinger Maren Melby og Lise Marie Raknes har vært innom restaurantene Salt & Pepper og Fahlstrøm på Gjøvik. Dessuten har de erfaring fra Smakfullt, som tilbyr delikatesser og catering.
- Og ikke minst fileterer de fisk. Det er veldig nyttig for oss, for du driver ikke med sånne ting på kjøkkenet lenger, sier Bente Røberg. - Fisk er vanskelig i Innlandet. Derimot er vi veldig gode på grønnsaker. Mat fra Toten leverer frukt og grønnsaker hver dag, sier Lasse Røberg.

FESTMIDDAGER
Hovedjobben på Starum er frokos
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt