AddToAny

SIDEN SIST

SIDEN SIST
Hvis sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth i denne utgaven. Det er et betimelig spørsmål.
Frem til forrige århundre var all mat vi mennesker spiste i prinsippet økologisk. Ikke nødvendigvis identisk med det som faller inn under økologiforskriften - men i den forstand at den ble dyrket, sanket og høstet med utgangspunkt i geografiske betingelser og uten innsatsmidler som kunne påvirke helsen til mennesker, dyr eller natur på samme måte som i dagens landbruk.
Etter andre verdenskrig begynte vi å tilføre kjemisk-syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Sytti år senere er det dette vi kaller «vanlig», eller konvensjonelt landbruk. Konvensjonell matproduksjon har uten tvil gjort det mulig å øke utbyttet i landbruket, og for mange bønder er kjemisk-syntetiske sprøytemidler, som kan bidra til å slå ned sopp, skadedyr og plantesykdom, en naturlig del av verktøykassa. Samtidig har våre moderne produksjonsmetoder ført til endring i økosystemer, påvirket jordhelsen og bidratt til resistens. Og vi vet lite om hvilke konsekvenser cocktailen av midler vi sprayer på maten, kan ha for helsen vår.

DET VI VET er at mange sprøytemidler som var tillatt før, ikke er det lenger. Slagordet «DDT is good for me» fra 1940-tallet står i grell kontrast til dagens kunnskap om hvordan nervegiften akkumuleres i næringskjeden og forårsaker skader på naturen. Spørsmålet er om vi kan være sikre på at midler som anses trygge i dag, ikke blir forbudt i morgen. Dagens preparater blir fortsatt godkjent med utgangspunkt i hvordan de virker hver for seg. Hva når vi legger inn i regnestykket at kjemiske stoffer opptrer annerledes i kombinasjon, enn de gjør alene?
Det er v
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt