AddToAny

SIDEN SIST

SIDEN SIST
Hvis sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth i denne utgaven. Det er et betimelig spørsmål.
Frem til forrige århundre var all mat vi mennesker spiste i prinsippet økologisk. Ikke nødvendigvis identisk med det som faller inn under økologiforskriften - men i den forstand at den ble dyrket, sanket og høstet med utgangspunkt i geografiske betingelser og uten innsatsmidler som kunne påvirke helsen til mennesker, dyr eller natur på samme måte som i dagens landbruk.
Etter andre verdenskrig begynte vi å tilføre kjemisk-syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Sytti år senere er det dette vi kaller «vanlig», eller konvensjonelt landbruk. Konvensjonell matproduksjon har uten tvil gjort det mulig å øke utbyttet i landbruket, og for mange bønder er kjemisk-syntetiske sprøytemidler, som kan bidra til å slå ned sopp, skadedyr og plantesykdom, en naturlig del av verktøykassa. Samtidig har våre moderne produksjonsmetoder ført til endring i økosystemer, påvirket jordhelsen og bidratt til resistens. Og vi vet lite om hvilke konsekvenser cocktailen av midler vi sprayer på maten, kan ha for helsen vår.

DET VI VET er at mange sprøytemidler som var tillatt før, ikke er det lenger. Slagordet «DDT is good for me» fra 1940-tallet står i grell kontrast til dagens kunnskap om hvordan nervegiften akkumuleres i næringskjeden og forårsaker skader på naturen. Spørsmålet er om vi kan være sikre på at midler som anses trygge i dag, ikke blir forbudt i morgen. Dagens preparater blir fortsatt godkjent med utgangspunkt i hvordan de virker hver for seg. Hva når vi legger inn i regnestykket at kjemiske stoffer opptrer annerledes i kombinasjon, enn de gjør alene?
Det er v
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Det er sesong for innhøsting, og vi vil fange smaken av landskapet rundt oss, ikke bare på tallerkenen, men også i glasset.
Ren Mat 07.09.2021
lierte styrkene desperate etter å finne et middel mot insektene som overførte tyfus (lus), malaria (mygg), dysenteri og tyfoidfeber (husfluer).
Ren Mat 07.09.2021
Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.
Ren Mat 07.09.2021
Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.
Ren Mat 07.09.2021
Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.
Ren Mat 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt