Ren Mat
22.09.2017
Opptil 99 prosent av Finlands skogområder kan bli økosertifisert. Allerede nå har Lappland verdens største sammenhengende område for plukking av økologiske bær. Er det fokus på dette i våre skoger?
FINNENE ELSKER skogsbær. Blåbær og tyttebær er spesielt populære og allemannsretten sørger for at hvem som helst kan plukke hva som helst i alle skoger, til og med i nasjonalparker, akkurat som i Norge.
Ifølge en studie om fritidsbruk av naturområder plukker 60 prosent av finnene bær. Det er for det meste blåbær og tyttebær som blir plukket for salg, i 2015 ble det solgt 9,6 millioner kilo tyttebær og 7,2 millioner kilo blåbær. Likevel, ifølge Finska Forstföreningen, blir den største delen av bærene igjen i skogene, som i Norge. I Finland er det også allmenn kunnskap at det ikke er nødvendig å skylle bærene, de har en sterk tro på at finsk natur er ren.
Nå ser finnene at det å få sertifisert råvarene som kommer fra skogen som økologiske også kan bidra til en ny og eksklusiv råvare, samt bidra til et nytt forretningsområde - økoturisme.
SELV IKKE ET naturprodukt kan kalles økologisk med mindre det kan bevises. For å kunne merke bær eller sopp med en grønn Ø eller andre tilsvarende merker må de være plukket i økologisk sertifiserte skoger og hele produksjonskjeden må være kontrollert. Per dags dato er mer enn 12 millioner hektar skog i Finland, av totalt 23 millioner, sertifiserte. Av disse ligger hele ni millioner hektar i Lappland. Det gjør området til verdens største sammenhengende sted for sanking av økologiske produkter. I verden for øvrig ligger andre liknende høsteområder i Zambia med seks millioner hektar, i India som har fem millioner hektar og i Namibia som har to og en halv millioner hektar. Så mye som rundt 97 prosent av finske skoger kan bli sertifisert uten at de behøver forandre på gjeldende skogsforvaltningspraksis og sertifiseringen vil gjelde sankingen av alle ville vekster. Målet med sertifiseringen er å bevise at bær, urter, sopp, kvae og sevje kommer fra en skog hvor gjødsel eller plantevernmidler som er forbudt i økologisk produksjon ikke er brukt, og at driften av skogen for øvrig følger økologiske regler.
FINNENE SELV vet å sette pris på renheten i sine produkter fra skogbunnen, men mener det er nødvendig å kunne merke disse for å kunne markedsføre dem mot et internasjonalt marked. Interessen for økologiske produkter vokser over hele verden, spesielt i Asia.
- Det er økende etterspørs
Gå til medietIfølge en studie om fritidsbruk av naturområder plukker 60 prosent av finnene bær. Det er for det meste blåbær og tyttebær som blir plukket for salg, i 2015 ble det solgt 9,6 millioner kilo tyttebær og 7,2 millioner kilo blåbær. Likevel, ifølge Finska Forstföreningen, blir den største delen av bærene igjen i skogene, som i Norge. I Finland er det også allmenn kunnskap at det ikke er nødvendig å skylle bærene, de har en sterk tro på at finsk natur er ren.
Nå ser finnene at det å få sertifisert råvarene som kommer fra skogen som økologiske også kan bidra til en ny og eksklusiv råvare, samt bidra til et nytt forretningsområde - økoturisme.
SELV IKKE ET naturprodukt kan kalles økologisk med mindre det kan bevises. For å kunne merke bær eller sopp med en grønn Ø eller andre tilsvarende merker må de være plukket i økologisk sertifiserte skoger og hele produksjonskjeden må være kontrollert. Per dags dato er mer enn 12 millioner hektar skog i Finland, av totalt 23 millioner, sertifiserte. Av disse ligger hele ni millioner hektar i Lappland. Det gjør området til verdens største sammenhengende sted for sanking av økologiske produkter. I verden for øvrig ligger andre liknende høsteområder i Zambia med seks millioner hektar, i India som har fem millioner hektar og i Namibia som har to og en halv millioner hektar. Så mye som rundt 97 prosent av finske skoger kan bli sertifisert uten at de behøver forandre på gjeldende skogsforvaltningspraksis og sertifiseringen vil gjelde sankingen av alle ville vekster. Målet med sertifiseringen er å bevise at bær, urter, sopp, kvae og sevje kommer fra en skog hvor gjødsel eller plantevernmidler som er forbudt i økologisk produksjon ikke er brukt, og at driften av skogen for øvrig følger økologiske regler.
FINNENE SELV vet å sette pris på renheten i sine produkter fra skogbunnen, men mener det er nødvendig å kunne merke disse for å kunne markedsføre dem mot et internasjonalt marked. Interessen for økologiske produkter vokser over hele verden, spesielt i Asia.
- Det er økende etterspørs


































































































