AddToAny

Sertifisering av ville vekster

Sertifisering av ville vekster
Opptil 99 prosent av Finlands skogområder kan bli økosertifisert. Allerede nå har Lappland verdens største sammenhengende område for plukking av økologiske bær. Er det fokus på dette i våre skoger?
FINNENE ELSKER skogsbær. Blåbær og tyttebær er spesielt populære og allemannsretten sørger for at hvem som helst kan plukke hva som helst i alle skoger, til og med i nasjonalparker, akkurat som i Norge.
Ifølge en studie om fritidsbruk av naturområder plukker 60 prosent av finnene bær. Det er for det meste blåbær og tyttebær som blir plukket for salg, i 2015 ble det solgt 9,6 millioner kilo tyttebær og 7,2 millioner kilo blåbær. Likevel, ifølge Finska Forstföreningen, blir den største delen av bærene igjen i skogene, som i Norge. I Finland er det også allmenn kunnskap at det ikke er nødvendig å skylle bærene, de har en sterk tro på at finsk natur er ren.
Nå ser finnene at det å få sertifisert råvarene som kommer fra skogen som økologiske også kan bidra til en ny og eksklusiv råvare, samt bidra til et nytt forretningsområde - økoturisme.

SELV IKKE ET naturprodukt kan kalles økologisk med mindre det kan bevises. For å kunne merke bær eller sopp med en grønn Ø eller andre tilsvarende merker må de være plukket i økologisk sertifiserte skoger og hele produksjonskjeden må være kontrollert. Per dags dato er mer enn 12 millioner hektar skog i Finland, av totalt 23 millioner, sertifiserte. Av disse ligger hele ni millioner hektar i Lappland. Det gjør området til verdens største sammenhengende sted for sanking av økologiske produkter. I verden for øvrig ligger andre liknende høsteområder i Zambia med seks millioner hektar, i India som har fem millioner hektar og i Namibia som har to og en halv millioner hektar. Så mye som rundt 97 prosent av finske skoger kan bli sertifisert uten at de behøver forandre på gjeldende skogsforvaltningspraksis og sertifiseringen vil gjelde sankingen av alle ville vekster. Målet med sertifiseringen er å bevise at bær, urter, sopp, kvae og sevje kommer fra en skog hvor gjødsel eller plantevernmidler som er forbudt i økologisk produksjon ikke er brukt, og at driften av skogen for øvrig følger økologiske regler.
FINNENE SELV vet å sette pris på renheten i sine produkter fra skogbunnen, men mener det er nødvendig å kunne merke disse for å kunne markedsføre dem mot et internasjonalt marked. Interessen for økologiske produkter vokser over hele verden, spesielt i Asia.
- Det er økende etterspørs
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt