AddToAny

Selvskading er ikke alltid et «rop om hjelp»

Selvskading er ikke alltid et «rop om hjelp»
Jeg har skadet meg selv, men aldri fordi jeg ville at noen skulle se sårene mine, trøste meg og spørre meg hvordan jeg hadde det. Sykepleier og sosiologstudent
Selvskading er et komplekst fenomen. Det er bare de siste årene jeg har engasjert meg i problematikken, etter at jeg selv fikk mine første erfaringer med offentlig psykiatri.

Selv om forskning tydelig peker på ulike årsaker til selvskading, er det likevel noen årsaker som har fått sterkere stemmer i mediene og i fagmiljøene, nemlig at folk selvskader for å få oppmerksomhet. Denne oppfatningen påvirker vurderingene av andre pasienter. Og har man først fått et stempel i psykiatrien, er det ufattelig vanskelig å bli kvitt det selv om det er feil.

Dårlig behandlet

Min kollega gikk gjennom en tøff periode. Selvmordstanker og trangen til selvskading var påtrengende. Da jeg så bandasjen på hens håndledd, valgte jeg å spørre hva som hadde hendt. Kollegaen min fortalte at hen hadde skåret seg og så oppsøkte hen legevakta for å bli sydd.

Jeg ble overrasket, men også bekymret for at hen ville bli utsatt for fordommer da denne typen atferd ofte stemples som «oppmerksomhetssøkende». Jeg har hørt nok av historier fra unge og voksne, jenter og gutter som har blitt behandlet dårlig av helsepersonell når de har skadet seg selv. Selv om de nok har hatt en god intensjon, har flere forsøkt å «skremme» de som har skadet seg selv vekk fra denne typen atferd.

Det finnes ikke noe empirisk b

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Nyttårsrakettene rekker så vidt å treffe bakken før det settes krisestab og varsles unntakstilstand på Sørlandet. Den skyldige? Snøen.
Fagbladet 20.02.2024
25. mars 1994, EU-debatt på NRK-TV. Det kan godt tenkes at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tenkte at man kan komme langt med et smil, men noen ganger så når du bare ikke fram.
Fagbladet 20.02.2024
NORGE I VERDEN
Fagbladet 20.02.2024
Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Fagbladet 20.02.2024
Rett over nyttår blusset en litt merkelig debatt opp om foreldre som leverte barna sine i barnehagen selv om de ikke skulle på jobb.
Fagbladet 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt