AddToAny

Scenerøyk: En ny veileder forsøker å sette en standard, men treffer den?

- I dagens situasjon sliter vi med å få gjort jobben vår, sier lysdesigner.
- Veiledningen er et resultat av bekymringsmeldinger fra verneombud og ansatte som rapporterte om helseplager i forbindelse med bruk av scenerøyk, forteller Lena Blomdahl, senioringeniør ved Arbeidstilsynet og medforfatter av en ny veiledning [pdf] som gir anbefaleringer for bruk av scenerøyk ved kulturarrangementer.

Veilederen viser til en rekke studier som avslører en høyere forekomst av symptomer på blant annet luftveisproblemer blant arbeidstagere i kultursektoren som eksponeres for scenerøyk enn hos dem som ikke blir det.

- I tillegg kom erfaringer fra tilsyn og tilfeller av arbeidsrelatert sykdom som er rapportert til Arbeidstilsynet.

I 2017 skrev Konteksts forgjenger Musikkultur en artikkel om temaet.

By:Larm ble katalysator

Den direkte foranledningen til rapporten/veiledningen, var en paneldebatt på by:Larm for to år siden som rettet fokus på utfordringer knyttet til scenerøyk.

Her var både Arbeidstilsynet og representanter for blant annet Creo og Den Norske Opera & Ballett til stede.

- Hensikten med veiledningen var å gi bransjen et verktøy for bruk av scenerøyk slik at man er bevisst på og har kontroll over hvor mye man bruker - og samtidig være obs på eventuelle helseplager det kan gi, forteller Blomdahl.

- Dette gjelder særlig for utøvere med luftveisproblemer. For teknikerne vil forhåpentlig denne veiledningen gi mer kunnskap slik at de kan i enda større grad bli bevisste på bruken.

Veiledningen vil ifølge Blomdahl gi arrangører og teknikere klare rammer for maksimal eksponering av de forskjellige typer scenerøyk.

- Økende helseplager ved økt eksponering er et generelt prinsipp innen arbeidshelse. Vi vet at lavere eksponering gir mindre risiko for helseplager.

Målinger av olje- eller glykolbasert røyk utføres ved å samle opp luft som er i det som kalles aerosolfasen. Til dette bruker man spesielt prøvetakerutstyr. Dette utstyret må deretter sendes til analyse.

- Det er mulig at en tekniker som er vel kjent med utstyr og kjemikalier som brukes,

Les mer

Flere saker fra Kontekst

- Hugs på dei som står på gangen og vil inn.
Kontekst 05.06.2023
Høy kunstnerisk og kulturfaglig kvalitet vil være et sentralt mål som legges til grunn for videre utvikling av tilbudet i Den kulturelle skolesekken, skriver statsråden i sitt skriftlige svar.
Kontekst 01.06.2023
I møtene med frivillige kan vi bli vi påminnet hvorfor vi holder på med det vi gjør, skriver psykolog og musiker Jo Fougner Skaansar.
Kontekst 01.06.2023
Folkemusiker, komponist og pedagog Sven Nyhus gikk bort lørdag 20. mai, dagen før han ville fylt 91 år.
Kontekst 31.05.2023
«Opphavsretten slik den er utformet i dag må knyttes til et rettslig subjekt», skriver Hans Ole Rian i dette innspillet til kultur- og likestillingsdepartementet.
Kontekst 30.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt