Kjøttbransjen
15.05.2024
I Norge er forekomst av tykk- og endetarmskreft blant den høyeste i verden. I dag har vi ikke et klart svar på hva som er årsaken til det, men mye tyder på at kostholdet spiller en sentral rolle.
Verdens kreftforskningsfond (World Cancer Research Fund, WCRF) har kategorisert sammenhengen mellom prosessert kjøtt og tykktarmskreft (CRC) som overbevisende, men forskningen har ikke vist om prosessert kjøtt i seg selv øker risikoen eller om det er andre faktorer som ligger bak. Videre kan matvarer som fiber og meieriprodukter bidra til å redusere risikoen.
Nytt prosjekt
I januar var det oppstart av prosjektet Prosessert mat og tykktarmskreft (CRC-3p): Effekt av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønster. Det fireårige prosjektet ledes av NMBU og har som mål å se nærmere på mulige sammenhenger mellom bearbeidede matvarer og tykktarmskreft.
Å forske på sammenhengen mellom kosthold og utvikling av sykdom, er svært krevende. Trykktarmskreft utvikler seg over lang tid, og mange studier som har undersøkt sammenhengene mellom kosthold og tykktarmskreft, har forsket på
Gå til medietNytt prosjekt
I januar var det oppstart av prosjektet Prosessert mat og tykktarmskreft (CRC-3p): Effekt av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønster. Det fireårige prosjektet ledes av NMBU og har som mål å se nærmere på mulige sammenhenger mellom bearbeidede matvarer og tykktarmskreft.
Å forske på sammenhengen mellom kosthold og utvikling av sykdom, er svært krevende. Trykktarmskreft utvikler seg over lang tid, og mange studier som har undersøkt sammenhengene mellom kosthold og tykktarmskreft, har forsket på


































































































