AddToAny

Søvnforstyrrelser og MS

Søvnforstyrrelser er en side ved MS som er svært utbredt og framstår ifølge forskningen som karakteristisk for sykdommen. Tretthet, dårlig fysisk form og mental utmattelse er symptomer som forsterkes, eller forårsakes av søvnforstyrrelser.
Hos mange MS-pasienter fører fysiske og psykiske forhold til vansker med å få sove, som for eksempel muskelkramper, smerter, hyppig vannlating, grublerier over egen situasjon og depressive tanker. Mange opplever å våkne hyppig i løpet av natten, og mange våkner tidlig om morgenen. Et slikt søvnmønster, med for lite og oppstykket søvn, fører til søvnighet og uopplagthet på dagtid. Søvnforstyrrelser er en belastning for både kropp og hjerne. I den generelle befolkningen er søvnforstyrrelser vanlige. For lite søvn, oppstykket søvn og pustestans som følge av søvnapne, er hovedgrupper av søvnforstyrrelser. Søvnapne, med hyppig nattlig pustestans, er en alvorlig form for søvnforstyrrelse som i høy grad både kan forårsake og forsterke alle disse symptomene.
Forskere er opptatt av hvilken rolle søvnforstyrrelser har på MS-pasientenes symptomer og plager, og hva som skal til for å unngå disse. Så tidlig som i 1986 ble det observert søvnapne og vesentlige søvnproblemer hos et tilfeldig utvalg MS-pasienter. De siste par tiårene har søvnforstyrrelser hos MS-pasienter fått øket oppmerksomhet av forskere - også i Norge.
Søvnapne - nattlig pustestans
Pustestans under søvn er vanlig hos MS-pasienter. Dette til tross for at MS-pasienter i mindre grad har de typiske sårbarhetsfaktorene som
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Helsefagarbeideren vil inspirere ansatte innen helse og omsorg ved å formidle historier fra arbeidsplasser og erfaringer fra prosjekter i sektoren.
Helsefagarbeideren 20.09.2019
hvaerdemens.no
Helsefagarbeideren 20.09.2019
Temaheftene for helsefagarbeidere gir innføring i viktige fagområder på en variert og lettlest måte.
Helsefagarbeideren 20.09.2019
Etter å ha besøkt Mildeheimen i Bergen, har jeg den siste tiden spurt dette spørsmålet til flere, uten å ha fått noe klart svar.
Helsefagarbeideren 20.09.2019
Ine Holm Knudsen har lært seg å leve med MS, men kommer aldri til å godta den. Det er umulig. Når hun har en dårlig dag, sier hun fra så snart hjemmetjenesten er innenfor døren.
Helsefagarbeideren 20.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt