AddToAny

Søker etter journalister som holder seg våken om natta

Søker etter journalister som holder seg våken om natta
SPRINGBRETT: Nyhetsredaktør Frode Hansen jakter på nye redaksjonelle nattevakter på deltid, etter å ha ansatt to av de forrige i faste, hele stillinger på dagtid. Bjørn Åge Mossin 06. april 2016 kl. 15:56 Oppdatert: 06. april 2016 kl.
16:31

Dagbladet søker etter tre nye nattevakter til faste deltidsstillinger, en videreføring av ordningen som ble gjeninnført i 2013 etter en tids opphold. Nattevaktene skal gå i turnus og overvåke og dekke nyhetsbildet både innen- og utenriks. De får ansvaret for å oppdatere og redigere fronten på Dagbladet.no.

Hovedkonkurrent VG har i likhet med Dagbladet en redaksjonell nattevakt. Norges største avis, Aftenposten, stenger derimot sjappa klokka 01.00 og åpner ikke opp igjen før 05.30. Nyhetsbyrået NTB fôrer norske medier med stoff natterstid, fra den andre siden av kloden.

Førte til fast jobb

Fredrik Økstad Sandberg (28) og Matias Ytterstad (31) ble ansatt som redaksjonelle nattevakter i Dagbladet rett over nyttår i fjor. For dem har nattarbeidet fungert som et springbrett inn til faste, hele stillinger i redaksjonen.

Fredrik Økstad Sandberg. Foto: Privat

Sandberg er tilbake hos Dagblad-sporten, der han tidligere jobbet som vikar. Men nå altså i fast, hel stilling, etter en periode som nattevakt på deltid.

- Jeg trivdes godt som nattevakt. Den jobben krever at man er selvstendig og finner de riktige sakene. Det var en lærerik periode og jeg vokste som journalist. Du får jobbe med alt mulig, fra kjendisstoff og sport til politikk og krim. Dermed blir du godt kjent med alle avdelinger i redaksjonen, forteller Sandberg.

Han legger til at nattevaktjobben var en fin måte å komme seg inn i fast stilling i Dagblad-redaksjonen. Han er svært fornøyd med å ha blitt fast ansatt i en tid da de fleste mediebedrifter nedbemanner.

- Jeg er kjempefornøyd med å ha fått den tilliten. Det er ikke mange som ansetter sportsjournalister i faste stillinger for tiden, sier Sandberg.

Fikk SoMe-jobb

Ytterstad har i likhet med Sandberg bakgrunn fra Dagblad-sporten, som tilkallingsvikar. Etter et drøyt år som nattevakt har han nå fått ny og spennende jobb som journalist på heltid i den ferske avdelingen som jobber med sosiale medier (SoMe). Beskjeden kom første arbeidsdag etter påske.

Matias Ytterstad. Foto: Privat

- Det var kjempedeilig. Det er i Dagbladet jeg har lyst til å jobbe.

Som Sandberg poengterer Ytterstad at jobben som nattevakt har vært en lærerik og nyttig erfaring.

- Jeg vil oppfordre alle til å søke på de ledige stillingene. Det kan være krevende å sitte alene på natta, men du får prøve deg på alt. Det vokste jeg veldig på. I tillegg var det en gulrot at nattevaktjobben innebar fast kontrakt, så jeg slapp å se meg om etter noe annet etter fire år.

Ledelsen: Natta er viktig

Nyhetsredaktør Frode Hansen sier at natta er viktig for en 24/7-organisasjon som Dagbladet.

- Våre lesere forventer at vi er oppdatert døgnet rundt. Vi valgte derfor å gjeninnføre nattevakter som et prøveprosjekt i 2013, etter at vi hadde vært ubemannet på nettene i en periode. Vi lyste ut tre vikariater i halv stilling i mai det året. Da vi bestemte oss for å fortsette med ordningen, var det naturlig å lyse ut faste deltidsstillinger.

Det skjedde i oktober 2014, da Dagbladet søkte etter tre faste nattevakter på deltid.

Hansen er enig i at nattevaktjobbene i redaksjonen fungerer som en slags rekrutteringsordning. Han bekrefter at to av nattevaktene nå er fast ansatt i hele stillinger andre steder i redaksjonen.

- De søkte på ledige stillinger og var naturlige valg. Vi er kjempefornøyd med jobben de har gjort som nattevakter. De har fått mye ansvar og har lært mye.

Ulik natt-beredskap

Konkurrenten VG har også én redaksjonell medarbeider på vakt natterstid. En såkalt studiovert holder nyhetstjenesten VG Direkte på VG Nett oppdatert om hendelser i inn- og utland. Aftenposten har ikke redaksjonelle nattevakter. Redaksjonen er bemannet fram til 01.00, mens de første journalistene stiller på jobb igjen 05.30.

De store mediene baserer seg i stor grad på NTB om nettene og tidlig på morgenen. Nyhetsbyrået har opprettet et eget Sydney-kontor med fire medarbeidere som jobber på lokal dagtid, som er natterstid i Norge.

Les om NTBs Sydney-redaksjon her: Nattarbeid på lyse dagen down under

Klubben fornøyd

Lederen av redaksjonsklubben i Dagbladet, Pål Marius Tingve, forteller at klubben inngikk en avtale med ledelsen da ordningen med redaksjonelle nattevakter ble gjort fast fra høsten 2014.

Pål Marius Tingve er klubbleder i Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem

- Ledelsen ønsket å ha en 24-timersordning i redaksjonen. Etter dialog mellom klubben og ledelsen ble det enighet om at det var bedre å innføre tre rene nattevaktstillinger på halv tid, enn å trekke hele nyhetsredaksjonen inn i en potensielt ganske hard turnus.

Redaksjonsklubben er godt fornøyd med nattevaktordningen, fastslår Tingve. Ikke minst fordi den har resultert i at to av de tre nattevaktene nå er blitt fast ansatt i Dagbladets redaksjon.

- Dermed har nattevaktordningen fungert som et springbrett til fast ansettelse i redaksjonen.

Nyhetsredaktør Frode Hansen søker etter nye medarbeidere til å fylle opp stoffkatalogene om nettene. Foto: Arne Vedlog, Dagbladet

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt