AddToAny

Roger Moen (fagsjef, SSP), 30.08.2016 11:20

Roger Moen (fagsjef, SSP), 30.08.2016 11:20
Debatten har igjen rast rundt seniorgoder med blant annet spørsmål rundt den ekstra ferieuka. Den er så dyr for arbeidsgiver, sier noen. Den er dyr for landet, sier andre.
Så kommer alle innsigelsene i forhold til hvem som har størst behov for ekstra fritid.

Hvorfor skal gamlisene ha en ekstra ferieuke? Småbarnsforeldre trenger den mer og midtlivsgenerasjonen vil ha den for å hjelpe både barn og foreldre og de yngste vil ha den for å pleie venner. Debatten blir dessverre fort konsentrert rundt egne personlige erfaringer, ønsker og behov i stedet for at debatten blir løftet til hva som var utgangspunktet. Hva skal til for at flere kan fortsette lenger i arbeidslivet? Slik ble det dessverre også i debatten på NRK1 sist torsdag. For å unngå motsetningene i debatten om egne og andres behov, slår jeg et slag for at vi kan ta skrittet fullt ut og omdøpe den berømte s-uka til noe positivt til e-uka! I stedet for å fjerne en ekstra ferieuke for 60+, gjør den tilgjengelig for alle! Mange, i de fleste aldersgrupper, ønsker seg en e-uke. Hvis en ekstra ferieuke kan gjelde for alle, da får vi lovfestet rett til 5 uker alle sammen, på lik linje med våre naboer i Sverige, Danmark og Finland. Klart det koster litt, men skulle ikke vi har råd til det når våre naboer har det? Og i Frankrike og Storbritannia har de enda flere feriedager, og legger vi til andre fridager kommer Norge langt ned på listen over sum av fridager, ifølge en artikkel i Aftenposten i sommer. Det kan derfor fint argumenteres for at en ekstra ferieuke ikke skal være forbeholdt noen få, men la den bli generell og inngå i ferieloven for alle. Så til spørsmålet om seniorgoder har noen effekt og hva som skal til for at flere skal kunne fortsette lenger i arbeidslivet: Møt opp på vårt frokostmøte 8. september, så får dere litt mer fakta rundt begrepet seniorgoder. Mer kunnskap kan nyansere debatten. Og gi bedre løsninger.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt