AddToAny

Reviderte Redaktørplakaten for første gang på 15 år

Ble signert av NR og MBL. Fredag ble den nye Redaktørplakaten signert av Norsk Redaktørforening (NR) og Mediebedriftenes Landsorganisasjon (MBL). Sist gang den ble revidert var i 2004. - Det tok to år å lage den første plakaten.
Det tok ett år å komme frem til den reviderte teksten. Det viser at de som har jobbet med dette fra Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsorganisasjon, har tatt oppgaven på det største alvor. Og at det er viktig hvordan prinsippene vi er enige om blir formulert, og at begge parter er enige om å holde prinsippene i hevd, sier generalsekretær Arne Jensen i NR under høstmøtet i Tromsø.

Det er stort sett flere språklige endringer i den nye plakaten sammenlignet med den forrige fra 2004, men det er også tatt inn enkelte ting som ikke var med før.

Blant annet er redaktørenes ansvar for å ivareta retten til anonymitet og kildevernet tatt inn.

- Den nye redaktørplakaten skulle være klar og tydelig, og ha en språklig fornyelse. Vi ville den skulle bli lettere å forstå, lettere å bruke og så var det viktig å få med kildevernet. Og få inn et tydelig skille mellom kommersielt og redaksjonelt innhold, og et tydelig skille mellom meninger og reportasjer, sier Hanna Relling Berg, styreleder i NR.

Tove Nedreberg (MBL), Randi Øgrey (MBL), Arne Jensen (NR) og Hanna Relling Berg (NR) står ved siden av storversjonen av den nye Redaktørplakaten. Styrelederne Nedreberg og Berg signerte mindre versjoner av plakaten etterpå. Foto: Eskil Wie Furunes

Samtidig lanserer Norsk Redaktørforening et eget merke for dem som følger redaktørplakaten.

- Vi har hatt et ansvarsmerke før, men det var gått ut litt på dato. Vi har fornyet det og det er beregnet å bruke på alle flater, og i litt ulike farger. Tanken er at dette skal være med og synliggjøre at dette er et medium som er forpliktet til redaktørplakaten, og underlagt redaktøransvaret som følger med det, sier Jensen.

Allerede har flere medier begynt å bruke merket.

Les hele den nye plakaten under.

Den nye redaktørplakaten

Redaktørens plikter og rettigheter

En redaktør skal ivareta ytringsfriheten, pressefriheten og informasjonsfriheten. Gjennom sin redaktørgjerning skal redaktøren arbeide for frie mediers demokratiske rolle og det som etter hans/hennes mening tjener samfunnet.

Redaktøren har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold.

Redaktøren skal ivareta anonymitetsretten og kildevernet. Redaktøren skal fremme fri informasjonsformidling, og en åpen, redelig og sannhetssøkende journalistikk. Det er redaktørens ansvar å sørge for et tydelig skille mellom fakta og meningsinnhold, og at det klart fremgår hva som er redaksjonelt innhold og hva som er kommersielt materiale.

Redaktøren må forplikte seg på eiers utgivergrunnlag og arbeide i tråd med mediets grunnsyn og formålsbestemmelser. Innenfor denne rammen skal redaktøren ha en fri og uavhengig ledelse av redaksjonen og full frihet til å utforme og beslutte mediets innhold og meninger. Verken offentlige myndigheter, eiere, kommersielle aktører eller noen annen interessegruppe kan gripe inn i denne friheten. Kommer redaktøren i uløselig konflikt med utgivergrunnlaget, plikter han/hun å trekke seg fra sin stilling.

Redaktøren har det fulle ansvaret for redaksjonens virksomhet og leder de redaksjonelle medarbeiderne. Redaktøren rapporterer direkte til utgiver/styre. Redaktøren er utgivers/styrets representant overfor redaksjonen, og representerer samtidig redaksjonen overfor utgiver/styre. Redaktøren kan delegere myndighet i samsvar med sine fullmakter.

Denne erklæring er blitt til i samarbeid mellom

Mediebedriftenes Landsforening (tidligere Norske Avisers Landsforbund)

og Norsk Redaktørforening,

vedtatt av begge organisasjoner 22. oktober 1953, revidert i 1973, 2004 og 2019.

Image-text:

Styreleder Hanna Relling Berg i Norsk Redaktørforening signerer den nye redaktørplakaten, mens generalsekretær Arne Jensen holder plakaten. I bakgrunnen ser vi styreleder Tove Nedreberg i MBL som venter på sin tur til å signere. Foto: Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Mener han egger til rasistisk vold. Snapchat, som særlig retter seg mot ungdom, stanser promoteringen av president Donald Trumps meldinger på sin plattform for anbefaling av innhold, Discover.
Journalisten 03.06.2020
- Slutten på ABC Nyheter slik vi kjenner den, sier klubbleder.
Journalisten 03.06.2020
Forskere nyter størst tillit blant befolkningen. Det norske folk stoler mest på forskere, viser en ny undersøkelse. Også dommere, jurister og advokater nyter stor tillit blant befolkningen.
Journalisten 03.06.2020
Svarer Arild Rønsens «Maaemo-kritikk». Mangeårig Klassekampen-spaltist og Vålerenga-entusiast Arild Rønsen retter i et leserinnlegg i Dagsavisen ramsalt kritikk for at vi har anmeldt Maaemo, en restaurant han mener ikke er for folk flest.
Journalisten 03.06.2020
Familieselskap inn i konsernet. Polaris Media har kjøpt 51 prosent av aksjene i Bladet Sunnhordland AS, skriver Polaris i en pressemelding.
Journalisten 03.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt