AddToAny

Rekordstor aktivitet - elendige resultater

Rekordstor aktivitet - elendige resultater
Tømmerhogsten passerte i fjor 10 millioner m³ og var den høyeste i dette årtusen, skogkulturaktiviteten hadde også en hyggelig utvikling. Likevel er årsregnskapene for aktørene i tømmermarkedet dyster lesning.
Kjøpte tømmeret for dyrt AT Skog er blant aktørene som kombinerer rekordaktivitet med elendig økonomisk resultat.Tømmersalget økte fra 839 til 946 000 m³ +12,8%) mens samlede driftsinntekter økte fra 529 til 618 millioner kroner +17%) Men kostnadene økte altså mer og ga et driftsresultat på minus 15,5 millioner kroner. I årsmeldingen forklarer adm. dir. Anders R. Øynes dette med «store tømmerlager ved inngangen til året, fallende marked og garantipris til skogeier uten tidsbegrensning, samt høye logistikkostnader».

De siste utdypes blant annet med at Norske Skog Skogn stanset sine innkjøp fra Sør-Norge i januar og AT Skog måtte finne nye kjøpere for massevirke på kort varsel. Resultatet ble at 125 000 m³ massevirke ble eksportert, en tredobling i forhold til året før. Men eksporten av sagtømmer er enda større, den økte fra 101 000 m³ i 2014 til 245 000 m³ i fjor. Dermed forlot nær 40% av AT-tømmeret landet i fjor og antallet skipsanløp økte fra 47 i 2014 til 136 i fjor.Norske Skogs reduserte betydning som kjøper førte til at AT Skog «ut i fra en helhetsvurdering» solgte 4,2 millioner aksjer i selskapet og nå sitter igjen med 1,87 millioner aksjer, noe som ved årsskiftet utgjorde en eierandel på 0,9%. Men i Moelven er AT fortsatt en stor eier, 9,4 millioner aksjer gir en eier andel på 7,3%. Denne aksjeposten er i årsregnskapet verdsatt til 122 millioner kroner, omtrent nøyaktig det samme som andelskapitalen i AT Skog. Verdien av datterselskapet AT Biovarme er i regnskapet nedskrevet fra 38 til 33 millioner kroner.AT Skogs mål er å være skogeiernes førstevalg. I løpet av 2015 har andelslaget i hvert fall gjort sitt for å bli skogeiernes eneste valg. NEG Skog ble kjøpt opp i november og dermed er en konkurrent i den sørlige delen av andelslagets geografi med et volum på rundt 200 000 m³ eliminert. Dette «strategiske oppkjøpet» - som det står i årsmeldingen - ligger fortsatt til vurdering i Konkurransetilsynet. Går det gjennom ligger alt til rette for at AT Skog kan passere en million m³ i 2016. Eksportandelen vil fortsatt være høy og i årsmeldingen gis det uttrykk for at man nå står bedre rustet til å mestre denne, blant annet gjennom opprettelsen av selskapet Viken AT Market.

Som en av få aktører spesifiserer AT Skog sine inntekter. I en note til regnskapet oppgis inntektene fra tømmersalget til å være 422,7 millioner kroner, noe som gir en snittpris på 447 kroner pr m³. I skogeierlagsstatistikken bakerst i årsmeldingen oppgis samlet tømmerkjøp til å representere 303 millioner kroner, noe som gir en snittpris til skogeier på 321 kroner. Etter som mye av tømmeret kjøpes ved bilvei og selges opplastet båt ligger det naturligvis en god del transportkostnader i denne differansen.Allskog er raka fant De første 30 sidene i Allskogs årsmelding består av en
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

- Jeg ser på deg så biskt jeg kan, så hvis mitt blikk kan såre, la det drepe deg, har Anja Gotvasli sagt. Riktignok i rollen som Phebe i Shakespeares «Som dere vil ha det», ikke i rollen som ny styreleder i Allskog.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Sagbrukene blir stadig mer desperate i jakten på tømmer, noe som gjorde at både Södra og Mellanskog satte opp prisene i april. Flere selskaper fulgte etter, og enda flere vil følge på, mener Treebula (tidligere Virkesbörsen).
Norsk Skogbruk 24.05.2024
AT Skog opererer med et «markedstriangel» som omfatter tre typer mottakere - norsk industri, egen industri og eksportkunder, sa styreleder Olav Veum. Det er høye priser i alle de tre kanalene. Bra for skogeier - ikke fullt så bra for industrien som andelslaget eier.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Julaften i år var 24. april - i hvert fall for John Deere. Da ble den nye serien hjulgående skogsmaskiner avduket i Helsingfors. I juni ventes maskinene til Norge - men de første bestillingene har allerede kommet.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
- Vi står i et permanent soneforsvar. I den posisjonen er det skammelig vanskelig å skåre, mens motstanderen erfaringsmessig innimellom vil klare å smette inn mål.
Norsk Skogbruk 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt