AddToAny

Røykvarsler: Slik skal det ikke gjøres!

Det er noen helt typiske monteringsfeil som går igjen i mange norske hjem, og som gjør at røykvarslerne ikke virker som de skal. Er du en av dem som har gjort feil?
- En feil som vi dessverre ser går igjen, er at folk legger røykvarsleren oppå et skap. Og der blir den liggende. Det er faktisk overraskende vanlig.

Det sier sikkerhetsrådgiver Magnus Larssen i Sector Alarm. Han har vært i en rekke hjem for å montere brann- og innbruddsalarmer, og har sett mange av de typiske feilene folk flest gjør med røykvarsleren.

Blir liggende

Nå er det trolig ikke særlig mange som tror at røykvarslerne faktisk er ment for å ligge oppå skap.

- De fleste har jo en slags plan om å få festet den. Men så kvier man seg kanskje for å bore i betonghimlingen, eller skru inn noe på nymalte flater. Overraskende mange lar også det estetiske veie tungt. De vil rett og slett ikke ha varsleren i taket fordi de ikke synes det ser pent ut. Så legger de den oppå skapet som et slags kompromiss, sier Larssen.

Dessverre vil en røykvarsler som ligger oppå et høyt skap fungere mye dårligere enn en som sitter i himlingen. Det at den blir liggende feil vei kan påvirke funksjonaliteten. Dessuten skal det mer til før røyk og varmepartikler når frem inn over skapet, enn ute i fritt rom.

Ikke i hjørnet!

- Jeg har også sett røykvarsler montert innerst i hjørnet i et rom, for at den skal være minst mulig synlig, eller sidelengs oppe på veggen. Til og med inni skap. Ingen av disse løsningene er særlig gunstige, dessverre, sier Larssen.

Så hvordan skal det egentlig gjøres?

I forskrift om brannforebygge

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Boligeier har en lovfestet eiendomsrett i lufta over eiendommen så langt man har en berettiget og saklig interesse av å ha det. Men hva betyr det i praksis? Det skal vi forsøke å forklare.
Hus & Bolig 30.01.2023
Når luftvarmepumpa plasseres på veggen ute, er det spesielt én ting det er viktig å ta hensyn til. Særlig om vinteren blir det tydelig.
Hus & Bolig 25.01.2023
Hvordan skal styret i borettslag og sameier forvalte personopplysninger? Huseiernes ekspert på boligselskaper, advokat Annita Magnussen, gir deg svar her.
Hus & Bolig 24.01.2023
RENTEOVERSIKT: Fradraget for Boligsparing for unge - BSU - er halvert i 2023. Betyr det at du bør la være å spare i BSU? Nei, er Huseiernes råd. Ordningen er fortsatt god, og de som skal på boligjakt trenger egenkapital.
Hus & Bolig 23.01.2023
Regjeringen har besluttet at de som bor fast i fritidsbolig også skal få strømstøtte, vel å merke hvis de ikke eier en annen bolig i tillegg. Men vær obs på at langt fra alle får etterbetalt!
Hus & Bolig 23.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt