AddToAny

Progressive lydmalerier: Bresk hyller Balke

Peder Ballke er fattiggutten fra Mjøsa som solgte bilder til kongen av Frankrike. Og kjempet for rettighetene til kunstnere og arbeidere. Nå har Bresk lagd musikken om livet hans.
Den ferske trioen fra Toten debuterer i dag på plate. Det gjør de med en hyllest til Peder Balke, som regnes som en av de beste landskapmalerne i Norge på 1800-tallet. Han var født i en fattig husmannsfamilie på Helgøya i Mjøsa, men endte opp med å selge bilder og skisser til kong Ludvig Filip av Frankrike.

Selv består Bresk av Peder Narum (trommer), Lars Christian Narum (tangenter) og Jon Anders Narum (bass). Lars Christian og Jon Anders er brødre, som også bør være kjent fra den Spellemannpris-vinnende trioen Narum. Peder er dessuten sønn av Lars Christian.

Og det er Lars Christian vi i Kontekst har tatt en prat med i forbindelse med utgivelsen «A Journey Through The Life Of Peder Balke 1804-1887». Fra før har norske musikere som Lars Lillo Stenberg, Ketil Bjørnstad, Kari Bremnes og DePress lagd plater med utgangspunkt i kunstnere som Edvard Munch og Lars Hertervig.

Bresk er jo et generasjonsband. Du har også tidligere spilt med nær familie - hva tenker du at det gjør med musikken og prosessen?

- Godt spørsmål. Jeg har jo spilt med Jon Anders så lenge jeg kan huske. Og vi har band med søsteren vår, Benedikte. Under lock down-perioden ble sønnen min, Peder, plutselig den eneste jeg kunne spille med. Det har ikke vært en plan at det skulle bli så mange familieband, men det har vært naturlig å jobbe sammen. Det viktige har vært å gi hverandre roller vi trives i.

Fra progrockens gullalder

På «A Journey Through The Life» skinner det raskt gjennom at trioen har latt seg inspirere av den klassiske progrocken fra 70-tallet, slik som «The Six Wives of Henry VIII» av Rick Wakeman og Bo Hanssons «Lord of the Rings». På denne måten skaper de sine egne lydmalerier, som skil

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Kravene til danserne i Nasjonalballetten er ekstreme. Derfor er det viktig at de ivaretar sin egen helse, skriver Creos nestleder Christine Thomassen.
Musikkultur 25.05.2022
published | author Redaksjonen Tirsdag kom partene til enighet i lønns- og tariffoppgjørene. Både oppgjørene i kommunesektoren, staten og i Oslo kommune forhandlet på overtid.
Musikkultur 25.05.2022
published | author NTB Tidligere biskop Ole D. Hagesæther sier til avisen Dagen at han mener Munchmuseet burde droppet black metal-utstillingen «Satyricon & Munch» - ikke minst med tanke på timingen.
Musikkultur 25.05.2022
Norsk fagråd for MDD og Creo ber om at Nordland fylkeskommune snur, og opprettholder danselinje i Bodø.
Musikkultur 24.05.2022
Nytt notat fra Kulturrådet viser også at mye av den økonomiske støtten under pandemien gikk til svært få aktører.
Musikkultur 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt