Kjøttbransjen
07.03.2024
HOMMELSTAD Spekeskinkene hans blir revet bort når de kommer i salg og sin naturlige forklaring: Mathias Kolstad på Hommelstad Gård lager etter eget utsagn en unik norsk langtidslagret spekeskinke. Nå skal han teste den i NM i kjøttprodukter.
En fusjon mellom norsk, italiensk og spansk spekeskinke! Det er hva Kolstad selv kaller sluttproduktet som er basert på frilandsgris fra denne tradisjonsrike gården fra 1700-tallet mellom Hamar og Løten. Et 20-talls griser består besetningen av og disse lever godt på et spesialutviklet fôr og veldig mye nøtter. Slikt blir det topp spekeskinke ut av.
Bygutt
Det er fem år siden Kolstad og samboer flyttet tilbake til hennes familiegård for å realisere drømmen.
- Matglede og savnet etter et kortreist og autentisk alternativ til Parma, Bigorre og Iberico, er stikkordet når jeg skal forklare hvorfor vi satset nettopp på produksjon av spekeskinke basert på utegående gris. Jeg er selv oppvokst på Byåsen i Trondheim og matinteressen har vært den berømmelige røde tråden i min oppvekst. Da familien flyttet til Hommestad gård, begynte arbeidet med å lese seg opp og ta kontakt med alle mulige flinke folk som kunne kunsten å speke mat. Tom Johannessen på Nofima er en av de vi har trukket store veksler på og som har vært en inspirator for oss. Også mine svigerforeldre, som driver konvensjonell svineproduksjon på gården, har vært til stor h
Gå til medietBygutt
Det er fem år siden Kolstad og samboer flyttet tilbake til hennes familiegård for å realisere drømmen.
- Matglede og savnet etter et kortreist og autentisk alternativ til Parma, Bigorre og Iberico, er stikkordet når jeg skal forklare hvorfor vi satset nettopp på produksjon av spekeskinke basert på utegående gris. Jeg er selv oppvokst på Byåsen i Trondheim og matinteressen har vært den berømmelige røde tråden i min oppvekst. Da familien flyttet til Hommestad gård, begynte arbeidet med å lese seg opp og ta kontakt med alle mulige flinke folk som kunne kunsten å speke mat. Tom Johannessen på Nofima er en av de vi har trukket store veksler på og som har vært en inspirator for oss. Også mine svigerforeldre, som driver konvensjonell svineproduksjon på gården, har vært til stor h