AddToAny

Probiotiske supper

Probiotiske supper
Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.
DE SISTE ÅRENE har vi fått et økt fokus på hva vi spiser, og vi ønsker et sunt, næringsrikt kosthold. Fermenterte grønnsaker egner seg fint, da man kan lage større mengder av gangen og bruke dem i hverdagen når vi har dårligere tid. Til fermentert mat er det viktig å bruke gode økologiske og upasteuriserte råvarer fordi man trenger de naturlige bakteriene som er i dem i fermenteringsprosessen for å få et godt resultat. Det gjør at vi kan ta vare på alle de gode lokale råvarene norske bønder produserer og spise smaks- og næringsrik mat resten av året.
Det er mange ulike former for tradisjonelle fermenteringsteknikker vi kan benytte oss av for å konservere mat. Noen av de eldste metodene, som fermentering med honning, kombucha og vingjæring, er over ti tusen år gamle. I fermenteringsprosessen omdanner mikroorganismer som bakterier, gjær og sopp, sukker og stivelse, seg til syrer og alkoholer. Fermentering øker smaksopplevelsen av råvarer og får frem deres unike karakterer. Det tilfører også sunne bakterier og enzymer som hjelper oss å øke næringsopptaket og gir oss generelt en bedre allmenhelse. Fermentert mat gjør oss også glade ved at magene våre øker produksjon av serotonin som påvirker appetitten, søvnen og fremmer immunforsvaret.

MELKESYREFERMENTERING bryter ned og omdanner stivelse og sukker i frukt og grønt ved hjelp av laktobakterier. Det senker pH-verdien slik at fremveksten av usunne bakterier i fermenteringen hindres og de sunne bakteriene trives. Fermenteringen øker fordøyeligheten ved at næringsstoffene blir mer tilgjengelige og hjelper oss å ta opp vitaminene i råvarene bedre. I tillegg hjelper disse probiotikaene oss å fordøye maten, og gir god tarmhelse. Melkesyrebakterier er naturlig til stede på grønnsaker som vokser i nærheten av bakken. Ved å legge grønnsaker på lett saltet vann og hindre luft å komme til vil de gode melkesyrebakteriene vokse frem og konservere maten. De gode melkesyrebakteriene finner vi i både fermenterte grønnsaker som kimchi, syrnet kål og rødbetskvass og i melkeprodukter som kefir, yoghurt og kulturmelk.
Laktobasillene bidrar til å bryte ned laktose, og kan derfor spises av mange som ellers er ømfintlige for melkeprodukter.
Når de bryter ned sukkerarter, er det med å gjøre produktene betennelsesdempende. De kan derfor også brukes til å fermentere gryn og nøtter, slik at stivelsen brytes ned, og vi enklere får tilgang på næringsstoffene. I surdeigsfermentering benytter vi oss av både en lactofermentering som bryter ned kornet, og gjær som produserer karbondioksid og hever deigen.

I FERMENTRING av alkohol, som for eksempel sider, omdannes sukkeret i epler til etyl alkohol og deretter omdanner lactobakterier eplesyre til karbondioksid.
En tredje fermenteringsteknikk er brukt i Asia for å fermentere belgfrukter og ris. I denne fermenteringen samarbeider laktobakterier og gjær om å bryte ned komplekse proteiner i belgfrukter til aminosyrer og peptider som kroppen enklere tar opp og omdanner til energi. Denne kulturen heter koji aspergilli oryzae. Den blir blant annet brukt til å fremstille miso som gir en rik umamismak til bruk i supper.
Denne menyen inneholder ulike fermenteringsmetoder som tilfører et bredt spekter av probiotika og enzymer som gir en bedre mage- og allmennhelse. Det
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
Ren Mat 08.03.2022
Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
Ren Mat 08.03.2022
En ny ullguide fra Dyrevernalliansen skal hjelpe oss å lettere kunne finne fram til ullklær med høye krav til dyrevelferd, i tillegg til merker som unngår bruk av ekte pels.
Ren Mat 08.03.2022
Er du nysgjerrig på hvordan melk blir til ost, eller interessert i å yste selv, er boka Ysting varmt å anbefale.
Ren Mat 08.03.2022
Ren Mat 08.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt