AddToAny

Presidenten klamrer seg fast mens Kongo rakner

Presidenten klamrer seg fast mens Kongo rakner
Voldelige fengselsopprør, væpnet milits i hovedstaden, en økonomi i fritt fall.
For kinoisene, innbyggerne i DR Kongos hovedstad Kinshasa, er alt sammen symptomer på samme krise og er én manns skyld: President Joseph Kabila, som klamrer seg til makten.

Etter 16 år ved roret var det forventet at Kabila ville utlyse valg og gå av som president etter at hans andre presidentperiode var over, slik grunnloven krever. Men han nektet å gå av.

På fjorårets siste dag, 31. desember, med landet på en knivsegg, ble det inngått en avtale mellom regjeringen og opposisjons-koalisjonen Rassemblement (samling). Ifølge den skulle det holdes valg i løpet av 2017 og Kabila skulle ikke stille for en tredje periode.

Men tre måneder før avtalen utløper er det ennå ikke satt noen valgdato. Kabila sitter fortsatt med makten og klorer seg fast i presidentens herskapelige embetsbolig ved bredden av Kongofloden, mens landet, som har vært herjet av flere borgerkriger, forvitrer rundt han.

- Vi kongolesere lever som dyr i vårt eget land, vi lider så myer, sier den 34 år gamle mc-taxisjåføren Freddy Mulume under en generalstreik som opposisjonspartiene nylig tok initiativet til.

Å sparke boksen bortover veien (og ned i Kongofloden)

Sentralt i Kabilas strategi for å holde seg ved makta er kontrollen over Den uavhengige nasjonale valgkommisjonen, CENI, som har ansvaret for å organisere valgene. Eksperter mener kommisjonen bare er uavhengig i navnet.

- CENI betraktes som en hovedaktør i å få til utsettelser og sette ut i livet Kabilas strategi, sier Stephanie Wolters, kongoanalytiker ved The Institute for Security Studies.

CENI-talsmann Jean-Pierre Kalamba er naturlig nok uenig.

- CENI er ifølge Kongos grunnlov den uavhengige nasjonale valgkommisjonen. Tvil om det skyldes nok uvitenhet, sier han i sitt kontor, i den fasjonable bydelen Gombe i Kinshasa.

Men kommisjonen har ennå ikke klart å fastsette tidspunkt for valgene. De står også overfor enorme og vanskelige arbeidsoppgaver. Det kan bidra til å holde Kabila ved makten i flere år framover, sier flere Kinshasa-baserte valgeksperter og observatører til IRIN. De ønsket alle å være anonyme.

For det første må CENI fullføre valgregisteret. De fleste velgerne er blitt registrert, men i de konfliktherjede provinsene Kasai og Kasai-Central er arbeidet så vidt startet. Kalamba sier de trolig blir ferdige i januar, som allerede er nok til å ta Kabila forbi tidsfristen 31. desember og sende Kongo tilbake til politisk ukjent farvann.

Det er heller ingen klar plan for å registrere kongolesiske velgere som bor i utlandet, til tross for at biometrisk utstyr for registrering av diasporaen har vært klart i månedsvis.

- Utstyret ligger fortsatt i eskene sine. For CENI er det nok en måte å kjøpe seg tid på, sier en ekspert.

Etter at registreringsprosessen er fullført, må resultatene bringes til Kinshasa for nærmere analyse. Det omfatter blant annet å fjerne velgere som er blitt registrert ved flere anledninger. Denne prosessen kan ta f

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Verdenssamfunnet har oppnådd for lite i kampen mot fattigdom, men skjønnmaler innsatsen gjennom fokus på antall mennesker som må leve på under 1,90 dollar om dagen, mener FN-rapportør Philip Alston.
Bistandsaktuelt 10.07.2020
MENING: Det er forståelig at drapet på Hachalu Hundessa, som nesten alle er enige om at var et politisk motivert drap, førte til umiddelbare opptøyer, skriver Lemma Desta.
Bistandsaktuelt 10.07.2020
Covid-19 forverrer hungersnøden i de delene av verden som allerede er hardest rammet av sultkatastrofer, skriver Oxfam i en ny rapport.
Bistandsaktuelt 10.07.2020
MENING: Da landet ble lukket 12. mars økte vi i Kirkens Nødhjelp vår bruk av videomøter med 2500 prosent, skriver Trond Are Utle. Nå er målet å finne innovative løsninger som gjør digital bistand mer effektiv.
Bistandsaktuelt 09.07.2020
En kjede av ulike faktorer gjorde det mulig å svindle Norfund for 100 millioner bistandskroner, konkluderer revisorfirmaet PWC i sin granskning av nettsvindelen Norfund ble utsatt for i mars.
Bistandsaktuelt 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt