AddToAny

Politikk Finansskatt: Tålmodigheten er slutt Finansminister Jan Tore Sanner (H) fraråder Regjeringen å gjøre endringer i finansskatten i statsbudsjettet for 2022, til tross for høylytte protester fra finansnæringen. Dermed er det fortsatt helt i det bl...

FORTSETTER TRYKKET: - Vi vil fortsette trykket på å få fjernet ekstraskatten på lønn i finansnæringen i dialog med de politiske partiene og Finansdepartementet, sier Dag Arne Kristensen i Finansforbundet. Foto: Sverre Chr. Jarild
Finansskatt: Tålmodigheten er slutt

Finansminister Jan Tore Sanner (H) fraråder Regjeringen å gjøre endringer i finansskatten i statsbudsjettet for 2022, til tross for høylytte protester fra finansnæringen. Dermed er det fortsatt helt i det blå når ekstraskatten på lønn blir fjernet.

Svein Åge Eriksen

Senest oppdatert jun 14, 2021

Som en del av skatteforliket i 2016, innførte regjeringen en ekstraskatt på fem prosent av lønnsgrunnlaget for alle ansatte i finansnæringen fra 2017. I tillegg ble finansnæringen pålagt å betale 25 prosent skatt av overskuddet hvert år, mens andre bedrifter betaler en prosent mindre. Finansskatten ble innført fordi finansnæringen ikke betaler merverdiavgift på finansielle tjenester. Finansskatten på lønn har vært mektig upopulær helt siden den ble innført for fire år siden.

12 MILLIARDER

Allerede i 2018 vedtok flertallet på Stortinget å pålegge regjeringen å endre innretningen på finansskatten, slik at den ikke lenger legges som en ekstra arbeidsgiveravgift på de ansatte. Men til tross for mange ulike initiativ i saken både fra Finansforbundet og Finans Norge, så har lite skjedd. Nå er tålmodigheten slutt.

Finansskatten er en ekstra byrde for bedriftene

Dag Arne Kristensen

Dag Arne Kristensen, leder av politisk avdeling i Finansforbundet er frustrert og oppgitt. Tre år etter Stortinget påla regjeringen å endre finansskatten har ingen ting skjedd.

- Helt fra første dag har finansnæringen stått samlet bak kravet om å endre innretningen på finansskatten, som både en dypt urettferdig og helt ubegripelig ekstrabelastning på 50 000 arbeidsplasser i finansnæringen. Men til tross for både løfter og vedtak, så står saken på stedet hvil.

De første fire årene har finansnæringen betalt nærmere 12 milliarder kroner i finansskatt på lønn og overskudd. Det viser beregninger gjort i Finansforbundet.

FIKK STØTTE FRA SP

I april sendte fire stortingsrepresentanter fra Senterpartiet et nytt forslag til Stortinget for å få endret finansskatten. De krevde at Stortinget på egnet måte ber Regjeringen, senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2022, å komme med forslag til en provenynøytral omlegging av finansskatten der forhøyet arbeidsgiveravgift blir fjernet. Bak forslaget sto Sigbjørn Gjelsvik, Heidi Greni, Ole André Myhrvold og Marit Knutsdatter Strand.

Stortinget sendte forslaget til behandling i Finanskomiteen som ba finansminister Jan Tore Sanner (H) om en kommentar, men der var det ikke mye støtte å hente. Det er en mulig konflikt med EØS-reglene på området som gjør at innretningen av finansskatten ikke kan endres. Inntil denne avklaringen foreligger, fraråder finansministeren regjeringen å fremme et forslag til omlegging av finansskatten i forbindelse med statsbudsjettet 2022. Les Finansministerens svar.

EN MISFORSTÅELSE

Finansfokus har kontaktet Finanskomiteen og spurt om hvorfor ikke de følger opp Stortingets vedtak om å endre innretningen av

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Finn frem mobilen å ta et morsomt bilde fra gjenåpningen av kontorene. Fem vinnere får 1000 kroner hver. (Foto: Shutterstock)
Finansfokus 28.06.2021
LEDET UTVALGET: Advokat Jan Fougner, partner i advokatfirmaet Wiersholm, har ledet det Regjeringsoppnevnte utvalget som har hatt som oppgave å vurdere ulike tilknytningsformer og virksomhetsorganisering i arbeidslivet.
Finansfokus 25.06.2021
UTFORDRER SKJEVHETER: - Når kvinner eier aksjer utfordres flere skjevheter enn bare eierskapet, mener Camilla Andersson i Feddie Distillery. (Foto: Feddie Distillery)
Finansfokus 25.06.2021
TA KONTAKT: Finans Norge-sjef Idar Kreutzer og NAV-sjef Hans Christian Holte ber folk med økonomiske utfordringer ta kontakt med rådgivere jo før jo heller. (Foto: Finans Norge / NAV)
Finansfokus 24.06.2021
NY TREND: - Aktive fagforeningsfolk ønsker seg en form for lederutvikling der man faktisk møter andre kursdeltakere, sier Susanne Slaatsveen i MittLederUnivers. (Foto: Privat)
Finansfokus 23.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt