AddToAny

På tide å forlate SOSI-formatet

På tide å forlate SOSI-formatet
Geodata er en forkortelse for geografiske data, eller stedfestede data, eller datainformasjon om noe som har en bestemt geografisk stedfesting i form av x/y/z, nord/sør, øst/vest - og høyde over havet.
Vi snakker selvfølgelig om digitale data. «Alt går på data» ble jeg fortalt av Veidekke inni en av tunnelene på Økern, hvor man samtidig som man sprengte basert på en digital borplan/ sprengningsplan, registrerte alt mulig underveis. Alt er «data», og det aller meste av data er knyttet til en eller annen posisjon, enten det er x/y/z, lineær referanse i forhold til et vegnett, eller i forhold til noe annet.

Det er åpenbart at i en veg eller i et vegprosjekt knytter det seg en uendelig mengde stedfestet informasjon, både om det som er oppå bakken, og det som er under bakken, som vann/ avløp, fjernvarme, elektriske kabler og føringsveger (rør, kulverter, kanaler), kummer, fundamenter, stikkledninger.

Bare fantasien setter grenser for hva som faktisk er geodata, hva som er GIS, kart osv.Dataalderen fortsatt ung Fortsatt er dataalderen ung. Den startet for folk flest for cirka 30 år siden. I årevis har programvarene vært utviklet for et bestemt formål, for å være hjelpemiddel til eget formål.

Hva som høres ut som en selvfølge, men som ikke er en selvfølge er at dataene som produseres i en programvare også har en nytteverdi hos en annen aktør, med en annen oppgave og en annen pro
Gå til mediet

Flere saker fra Våre Veger

UTGANGSPUNKTET FOR DENNE artikkelen er min egen subjektive opplevelse, og veien bildene stammer fra er ikke tilfeldig valgt.
Våre Veger 09.06.2022
I 2024 får sambandet Eidsdal-Linge nye utslippsfrie ferger med kapasitet på 80 personbilenheter, mot dagens ferger med en kapasitet på 35 personbilenheter. Det krever større fergekaier.
Våre Veger 09.06.2022
Statens vegvesens nye håndbok N500 Vegtunneler øker fokuset på trafikksikkerhet inne i tunneler. Men kan Vegvesenet likevel lære noe av andre europeiske land?
Våre Veger 09.06.2022
Flere og flere afaltkontrakter får CO2-vekting.
Våre Veger 09.06.2022
Våre Veger 09.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt