AddToAny

På tide å forlate SOSI-formatet

På tide å forlate SOSI-formatet
Geodata er en forkortelse for geografiske data, eller stedfestede data, eller datainformasjon om noe som har en bestemt geografisk stedfesting i form av x/y/z, nord/sør, øst/vest - og høyde over havet.
Vi snakker selvfølgelig om digitale data. «Alt går på data» ble jeg fortalt av Veidekke inni en av tunnelene på Økern, hvor man samtidig som man sprengte basert på en digital borplan/ sprengningsplan, registrerte alt mulig underveis. Alt er «data», og det aller meste av data er knyttet til en eller annen posisjon, enten det er x/y/z, lineær referanse i forhold til et vegnett, eller i forhold til noe annet.

Det er åpenbart at i en veg eller i et vegprosjekt knytter det seg en uendelig mengde stedfestet informasjon, både om det som er oppå bakken, og det som er under bakken, som vann/ avløp, fjernvarme, elektriske kabler og føringsveger (rør, kulverter, kanaler), kummer, fundamenter, stikkledninger.

Bare fantasien setter grenser for hva som faktisk er geodata, hva som er GIS, kart osv.Dataalderen fortsatt ung Fortsatt er dataalderen ung. Den startet for folk flest for cirka 30 år siden. I årevis har programvarene vært utviklet for et bestemt formål, for å være hjelpemiddel til eget formål.

Hva som høres ut som en selvfølge, men som ikke er en selvfølge er at dataene som produseres i en programvare også har en nytteverdi hos en annen aktør, med en annen oppgave og en annen pro
Gå til mediet

Flere saker fra Våre Veger

Velkjent problematikk for de som er mye ute på vegene distrikts-Norge: Du kjører i stykker bilen. Må det være sånn?
Våre Veger 08.11.2021
At det kom ny byggherreforskrift fra 1. januar, er nå kjent for de fleste. Mindre kjent er det nok at det med dette skjedde en tydeliggjøring og innskjerping av byggherrens plikt til å kartlegge risikoforhold som har betydning for utførelsen. Byggherren skal ikke bare kartlegge, men også forsøke å fjerne eller redusere slik risiko. Og dette gjelder uansett entrepriseform.
Våre Veger 08.11.2021
Tre leverandører er nå godkjent som tilbydere i konkurransen om å få bygge og drifte OPS-prosjektet E10 Hålogalandsvegen.
Våre Veger 08.11.2021
På E8 i Troms tester Vegvesenet ut av dagens og framtidens teknologi for ITS.
Våre Veger 08.11.2021
har ansatt Stian Lyngsgård (41) som regionsjef Vest. Han har lang erfaring som leder innen veg og asfalt med en fortid i Velde, NCC og Mesta.
Våre Veger 08.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt