AddToAny

Optimisme å spore - til tross for kostnadspress og redusert kjøpekraft

Til tross for mange utfordringer i det året vi har lagt bak oss, er kjøttbransjens stort sett optimistiske med tanke på det året vi nå er inne i. Men for mange bedrifter ble 2023 preget av omsetningsstagnasjon og pressende marginer. Frykten hos mange nå er at folks kjøpekraft stagnerer ytterligere.
REIDAR SKRETTING z Daglig leder z Skretting AS, Varhaug
? Her har vi hatt veldig godt salg hele 2023. Vi hadde noen berg- og dalbanemåneder frem til desember, men vi hadde i desember den beste julehandelen noensinne. Når det gjelder årsresultatet, ser det pr. nå bra ut. Summa sumarum er vi med andre ord meget godt fornøyd med årets omsetning. ? Vi har selvfølgelig merket det på råvarer og strøm, men når det gjelder kjøpekraft ser det fortsatt ut som om folk unner seg en god middag både i helgene og til hverdags - med råvarer fra spesialbutikker som vår.
? Vår bedrift går ikke med noen konkrete utvidelsesplaner for det året vi nå er inne i. Målet er å forbli en stabil lokal aktør som leverer kjøttvarer av ypperste kvalitet. ? Jeg er generelt ikke veldig bekymret før en eventuell krise inntreffer. Hvis en skal høre på alle som mener noe om både det ene og andre, tror jeg vi kunne lagt ned hele gjengen. Vi bretter opp ermene og gjør oss klar for et nytt år og forbereder oss på at det blir et givende år. Jeg har til nå kommet langt med fornuft og pågangsmot, og det går sikkert bra i 2024 også.
1 Hvordan var salgs- og resultatutviklingen i 2023? 2 I hvor stor utstrekning har din virksomhet vært preget av høye råvarekostnader, strømpriser og lavere kjøpekraft blant folk flest i det året vi har lagt bak oss?

3 Planlegger du/dere utvidelser, investeringer og oppgraderinger i 2024?

4 Hva er dine forventninger/bekymringer med tanke på det året vi snart tar fatt på?

OLE KURAAS z Daglig leder z Kuraas AS, Narvik
? Salgs- og resultatutviklingen er forholdsvis stabil sammenliknet med 2022, men vi merker en mer presset situasjon som følge av situasjonen i Norge og verden forøvrig. Dette påvirker både priser og kjøpemønster. ? Som de fleste produsenter merker vi at råvarepriser har økt, og det skaper en ustabilitet og usikkerhet som vi må forholde oss til.
Kuraas registrerer at folk er mer prisbevisste, og at økte renter og priser generelt påvirker kjøpemønsteret.Vi må alltid tilpasse oss hva som skjer i markedet og samfunnet, så det er flere utfordringer fremover.
? Vår bedrift har ikke store planer om investeringer i 2024. I fjor ble det oppgradert røyk/kokeanlegg og vi har kjørt i gang spekeproduksjon, samt utvidet fryselagerkapasitet. I år er målet å utnytte investeringene på en god måte.
? Kuraas AS forventer at rentenivået roer seg og har nådd en topp. Kostnadsnivået må stabiliseres og vi har forventninger om å fortsette den gode utviklingen vi har i markedet. Jeg tenker at når det er utfordringer i samfunnet, så er det også muligheter vi som bedrift må se og utnytte.
RUNDE SVINDLAND z Daglig leder z Svindland AS, Flekkefjord
? For Svindland AS var salgs- og resultatutviklingen negativt første halvår i 2023. Dette endret seg i andre halvår, så året sett under ett er ok for oss. Brutto produksjon (volum) var noenlunde lik som i 2022. ? De høye råvarekostnadene, og de fortsatt høye strømprisene her i sør, har hatt stor negativ påvirkning. At det ikke skal være mulig å få til en rettferdig strømpris i Norge finner jeg helt uforståelig.
? Svindland AS har i 2023 satt i verk omfattende tiltak for å få ned strømforbruket i bedriften. Det er dessuten etablert solceller på taket som produserer mellom 15 og 20 pst. av vårt strømforbruk. Vi har ellers en meget god og effektiv produksjon. Investeringer som må gjøres for at dette skal fortsette blir gjort fortløpende. ? Håper og tror at det blir stabile priser på det råstoff vi benytter i vår produksjon og stabile priser vil gjøre hverdagen enklere. I forhold til strømprisene så ser det ikke lyst ut. Vi har både en regjering og en opposisjon som ikke ser alvoret. Svindland AS er imidlertid i en sterk og god posisjon for å møte de utfordringer som kommer. Jeg ser derfor lyst på fremtiden for bedriften.
ESPEN ARONSEN z Daglig leder z Aron Mat AS, Tromsø
? Salget har gått som planlagt. Vi har ryddet i vår produktmiks og fjernet produkter som ikke ga tilstrekkelig inntjening. Vi forventer derfor bedre resultat i 2023, sammenlignet med året før.
? Vi er som alle i denne bransjen preget av prisspiralen. Det vil si at kostnadene øker på de fleste innsatsfaktorene og vi blir sittende med «svarteper-kostnader» før vi kan justere i prisvinduene.
? I 2024 vil vi ikke foreta større investeringer. Vedlikehold og oppgraderinger går som planlagt.
? Tror at inneværende år for vår del blir nokså likt 2023.

PAAL STANG z Daglig leder z Roar Stang Kjøtt AS, Råde
? Vi endte 2023 med en omsetningsvekst på ca. 17 prosent, og en totalomsetning på 152 millioner kroner. Resultatet for 2023 er ikke klart ennå, men vil ende positivt, dog under våre budsjetter.
? Vi som alle våre kollegaer har fått merke dyrtiden og økt inflasjon, valutaendringer renter mm. Og dette har selvfølgelig påvirket selskapets bunnlinje. Vi har hatt store JØRGEN WIIG z Konsernsjef z Grilstad AS, Trondheim ? Grilstad-konsernet har salgsmessig en noe svakere utvikling i 2023 enn i 2022.
? Redusert kj�
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Norske mat- og reiselivsaktører omsatte for over to millioner kroner på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin i januar.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Tar noen til orde for en modernisering av landbrukssektoren, blir det fort vist til Armageddon (ren kontraktsproduksjon) på den ene siden, versus trygge og gode samvirkeforetak på den andre.
Kjøttbransjen 07.03.2024
HOLTER Mer smak på pølsene, men for lite egg. Kiwi Holter i Nannestad fikk også kjenne på eggmangelen i vinter.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Onsdag 14. februar arrangerte Strinda videregående skole Matmanifestdagen for 13. år på rad. Dagen er feiring av trønderske råvarer og fagfolk innenfor restaurant- og matfag og ble i år støttet av Trondhjems Slakter- og Pølsemakerlaug sitt fond med 10 000 kroner.
Kjøttbransjen 07.03.2024
Kjøttselskapet Danish Crown i Danmark tapte rettssaken om feilaktig klimamerking av svinekjøtt. Det er landets første dom om såkalt «grønnvasking» hvor det gis et falskt inntrykk om miljøfordeler.
Kjøttbransjen 07.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt