AddToAny

Oppgave som ikke vil lykkes

Meninger: Oppgave som ikke vil lykkes Norge skal de neste to årene forsøke å få verdens land til å iverksette et forbud mot å teste ut atomvåpen. Det er en oppgave de neppe klarer å løse. Publisert fredag 22.
september 2023 - 16:10 Oppdatert fredag 22. september 2023 - 16:22 Del på e-post

Dette er en kommentar. Meninger i teksten er skribentens egne.

Journalist og forfatter, i New York

Fredag avvikles «konferansen for å tilrettelegge for at traktaten om forbud av kjernefysiske prøvespregninger trer i kraft» i FN-hovedkvarteret i New York. Da overtar Norge, sammen med Panama, presidentskapet for denne konferansen, som holdes hvert andre år. Panama og Norge, anført av utenriksminister Anniken Huitfeldt, påtar seg dermed en oppgave de neppe klarer å løse - nemlig å få land som USA og Kina til å ratifisere denne traktaten.

Traktaten om forbud av kjernefysiske prøvesprengninger (CTBT) ble forhandlet frem av 44 land og vedtatt av FNs generalforsamling 24. september 1996. Siden da har 187 land signert avtalen, og 178 av dem har ratifisert den. Somalia er foreløpig den siste signaturstaten etter å ha sluttet seg til 8. september i år.

Stormakter står utenfor

Tross den nesten helt verdensdekkende tilslutningen har ennå ikke forbudet mot atomprøvesprengninger trådt i kraft. Det skyldes en klausul fra den 27 år gamle avtalen om at alle de 44 landene som deltok i forhandlingene, må ratifisere den før avtalen er gyldig og blir en del av folkeretten. Dette var land som alle hadde tilgang til kjernefysisk teknologi.

Åtte av disse landene har ennå ikke godkjent traktaten, det er USA, Kina, Egypt, Iran, Israel, Nord-Korea, Pakistan og India. De tre siste har heller ikke signert traktaten.

«Nå er det en større bekymring enn på lenge for trusselen fra atomvåpen», sa Robert Floyd på en pressekonferanse i New York torsdag.

Floyd lede

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt