AddToAny

Omsorgsovertakelse: Senja kommune dømt i Hålogaland lagmannsrett for brudd på EMK artikkel 8

- Dette er den første saken i Norge der en kommune er domfelt etter denne bestemmelsen, sier advokat Harald Grape.
- Dette er en svært viktig og prinsipiell dom, sier advokat Harald Grape i Advokatfirmaet Drevland & Grape DA i Oslo.

I dommen, som falt 25.mai i Hålogaland lagmannsrett (22-170416ASD-HALO), er Senja kommune dømt for manglende etterlevelse av gjenforeningsplikten, og må betale erstatning for ikke-økonomiske tap som følge av konvensjonskrenkelsen til en kvinne som i 2015 ble fratatt sin nyfødte datter samme dag som de to ble utskrevet fra sykehus.

Moren fikk det første året tolv samvær med barnet, med reduksjon til seks samvær påfølgende år. Det ble senere bestemt at moren bare skulle ha samvær tre ganger i året. Moren sendte forgjeves flere krav om tilbakeføring som ble avvist av fylkesnemnda.

- Plikt til aktiv tilretteleggelse

- Det er første gang en kommune er domfelt for brudd på den plikten en kommune har for å legge til rette for gjenforening av foreldre og barn etter omsorgovertakelse, sier advokat Harald Grape.

Etter barnevernloven § 8-3 har barneverntjenesten plikt til aktivt å legge til rette for gjenforening, som også omfatter å se på samværsfrekvens. Dette var et brudd på EMK art. 8, retten til familieliv og privatliv, forteller Grape.

- Videre er det første gang en anvender EMK art. 13 - retten til reparasjon - i Norge. Lagmannsretten er av den oppfatning at EMK art. 13 gir direkte anvendelse i disse sakene, og at en ikke trenger på påvise ansvarsgrunnlag etter skadeserstatningsloven, sier Grape.

Han forteller at retten er tydelig på at den praksis som tidligere var etablert hvor en omsorgsovertakelse som regel var langsiktig, både er og var konvensjonsstridig.

- Det ble presisert i HR-2020-661-S at en omsorgsovertakelse er midlertidig.

Han mener at dommen vil kunne få stor betydning i andre saker, og at det ikke kan utelukkes mange tilsvarende erstatningssaker etter denne dommen.

- Dommen vil få meget stor betydning for barneverntjenestens saksbehandling fremover og flere barn vil kunne bli tilbakeført, sier Grape.

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Svært mange advokater strever med å klare å oppfylle Tilsynsrådets strenge krav til etterlevelse av hvitvaskingsregelverket, og mener veiledningen er mangelfull og lite konkret.
Advokatbladet 17.04.2024
Fagsidene er skrevet av stipendiat ved UiT Norges arktiske universitet Gjermund Aasbrenn. Han har vært førstekonsulent i Justisdepartementets lovavdeling, advokatfullmektig i Arntzen de Besche, dommerfullmektig og konstituert tingrettsdommer ved Sør-Trøndelag tingrett, utreder i Høyesterett og konstituert lagdommer ved Hålogaland lagmannsrett.
Advokatbladet 17.04.2024
- En samlet justispolitisk sektor mener rettshjelpssatsen må heves, sier Forsvarergruppens nestleder Espen Wangberg.
Advokatbladet 17.04.2024
Kvinnelige og mannlige ledere oppfattes og behandles ulikt, mener jusstudent Sophie Sermenghi. Hun har startet en norsk gren av et internasjonalt ledelsesprogram for unge kvinner.
Advokatbladet 17.04.2024
Selv om Sulland-leder Henriette Willix beskriver det som luksus å være leder for engasjerte forsvarere, opplever hun at nivået på rettshjelpssatsen begrenser hennes muligheter til å følge opp de ansatte slik hun ideelt sett ønsker.
Advokatbladet 17.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt