AddToAny

Om du jobber i turnus, så er dette spørsmålet helt avgjørende for helsen: SOVER DU GODT?

Om man sover dårlig over lang tid, øker risiko for sykdom. Det er god grunn til å tro at dårlig søvnkvalitet er den direkte årsaken til økt sykdomsrisiko ved nattarbeid.
Det er gjort mye forskning på sammenhenger mellom skiftarbeid og en rekke sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, tarmsykdommer og demens. Tendensen i forskningen er at arbeid om natten fører til økt sykdomsrisiko. Nøkkelen til å forstå sammenhengen er å finne i søvnkvaliteten, mener søvnforsker Bjørn Bjorvatn.
- Jeg tror at uansett hvilken sykdom du ser på, så vil det være økt risiko forbundet med å jobbe om natten, for søvn er så essensielt for helsen.
Søvn er en stor utfordring ved turnusarbeid, men det er samtidig også der løsningen ligger. For om man lykkes med å oppnå god søvnkvalitet, så behøver ikke ugunstig arbeidstid å innebære helserisiko.
- Om du sover bra og er uthvilt, så er ikke nattarbeid noe problem, påpeker Bjorvatn.
Om man derimot sliter med søvnen, så bør man ta det problemet på alvor og gjøre noe med det.
- Jeg tror mange ikke tar nok inn over seg hvor farlig det er å jobbe når man er veldig søvnig. Om du går 24 timer uten søvn, så har du en reaksjonsevne tilsvarende promille på 1,0.
Det er et tankekors at risiko forbundet med alkohol så åpenbart er straffbart, samtidig som søvnighet blir bagatellisert, påpeker Bjorvatn. Han tror mange arbeidsgivere kan lage turnusordninger som bedre ivaretar arbeidstakernes helse ved å ta hensyn til søvnbehov.

Snu døgnrytmen, eller ikke?
Et viktig aspekt for døgnrytmen er hvor mange nattevakter man skal jobbe etter hverandre. Fordelen med å jobbe nattevakt i minst en uke av gangen, er at man kan snu døgnrytmen. Da blir man mer opplagt på jobb, og det kan være mindre skadelig for helsen. For mange er det imidlertid vanskelig å gjennomføre i praksis, fordi familieliv og sosialt liv krever normal døgnrytme.
Om man jobber maks tre nattevakter etter hverandre, så kan man unngå å endre på døgnrytmen, noe som gjør det enklere å veksle mellom arbeidstider. Det er denne løsningen som vanligvis velges i helsevesenet i Skandinavia, i motsetning til i USA der man velger permanente nattevakter.
Å variere mellom vakter på dag, kveld o
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt