AddToAny

Olav fant opp ny Brøyt-stige

I 12 år har Olav Wendelbo brukt all fritid på å restaurere gravemaskiner av merket Brøyt. Nå har han også blitt oppfinner av en Brøyt-stige for hjulgravemaskiner.
Da vi sist besøkte ham i 2018 fortalte han om et dypereliggende motiv bak arbeidet.
- Jeg føler at det jeg gjør er en kommentar til våre holdninger rundt bruk og kast. I dagens entreprenørbransje bruker man en maskin rundt 8.000 til 10.000 timer. Istedenfor å nullstille de, kjøper de nye, sa Wendelbo med en tydelig oppgitthet i stemmen.

Blitt oppfinner
Nå har entusiasten blitt en oppfinner, og funnet opp en egen Brøyt-stige som kan brukes på alle hjulgravemaskiner - Den er veldig enkel, det er bare et ledd og to gassdempere. I tillegg tvinger den sjåføren til å gå ned av maskinen med ansiktet vendt mot førerhytta, noe som er viktig i et HMS-perspektiv. Sjåføren kan liksom ikke bare hoppe ut av maskinen sånn uten videre, forklarer Olav Wendelbo på telefon fra gården sin i Lærdal.
Brøyt-stigen som han nettopp har beskrevet, har han produsert i rundt 13 år, men nå har han gjort en liten vri: Han har laget en prototyp som er litt smalere enn den opprinnelige stigen.
- Ja, jeg holder på med en ny modell som skal passe til hjulgravere. Hjulgravemaskiner går jo ofte i litt andre miljøer enn beltemaskiner. Vi har hatt en prototyp g
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Arbeidsmanden

På et lite bord i en utestue står det klart vann og kaffe til gjestene. Synnøve Hovland-Nærø tar imot journalist og fotograf for å snakke om jobben som skadesanerer.
Arbeidsmanden 05.02.2023
Fra nyttår ble heltid normen i arbeidslivet. Det betyr ikke at alle kan kreve heltidsstilling. Tillitsvalgte sier de er forvirret og trenger svar.
Arbeidsmanden 03.02.2023
Med så mye som har gått galt, mener Arbeidsmandsforbundet at en objektiv part må granske hele prosjektet fra A til Å.
Arbeidsmanden 01.02.2023
Hovedtillitsvalgt Jostein Kløvjan i NVE Anlegg håper på økte bevilgninger og flere stillinger når regjeringen varsler gjennomgang av flom- og skredpolitikken. Han har Arbeidsmandsforbundet i ryggen.
Arbeidsmanden 01.02.2023
Gradestokken viser 16 iskalde grader i det bilen passerer knutepunktet Bjerkvik og vi tar av mot Gratangsfjellet og Tromsø.
Arbeidsmanden 31.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt