AddToAny

Ny dagbokforfatt GÅRDEN VÅR

Lund gård ligger i ei lita bygd som heter Sappen i Reisadalen. Det er rundt 30 fastboende sjeler her, pluss noe tilvekst i helgene av hyttefolk. Grendelaget består av en mann som kjører skispor. Skoler, butikker og alt som hører til et samfunn er på kommunesenteret, tettstedet Storslett, 3 mil unna.
Reisadalen øst for Tromsø er omkranset av vakker natur med sin brede u-dal. I Sappen har sidedalen Josdalen med sitt elveløp gjort jordene våre store og flate. Det er frodig her, og plante- og fuglelivet er svært artsrikt til vår breddegrad å være. Her oppe i dalen er det kaldt og stille på vinteren som ofte kommer i oktober, selv om vi helst vil ha den i november. De siste årene er det kommet «tinesnø» i oktober som blir liggende. Årstidene i Nord-Troms fylke kan være lunefulle.

Overtok i 2017
På gården vår er det meg og min mann, Lars Erik Sæterbø, som lever av drifta. Vi flyttet til min hjemplass i 2012 og overtok gården 1. januar 2017. Her driver vi konvensjonelt med melkeproduksjon på ku, oppfôring av påsettkviger og okser til slakt. Per dags dato har vi 54 årskyr.
Dagens kvote er 462 000 liter, hvorav 60 000 er leid. Gårdens totale eiendom er på ca. 1129 dekar, hvor 400 dekar er dyrka mark. Mye av resterende areal er utmarksbeite til kviger. I tillegg leier vi ca. 600 dekar dyrka mark.

5. generasjon på gården
Vi er gift, har 4 barn, Synne (11), Emil (9), Live (6) og Lasse (3) og er 5. generasjon som lever av gårdsdriften på Lund. Begge er oppvokst på melkebruk og har utdannelse innenfor landbruk, som har gitt oss en god base å bygge videre på. I kårboligen bor mine foreldre. Som kårfolk flest er de som poteten, og kan brukes til det meste. Vi er til sammen et lite mikrosamfunn her inne på tunet. Gården har vært i min families eie siden 1913. Utviklingen her har ikke stått på stedet hvil. Første fjøset var en torvgamme hvor geitene sto på hyller langs veggen, og det var ei ku eller to, og noen sauer. Dagens melkekufjøs ble tatt i bruk av melkekyrne 29 mars 2023.

Er bondelivet noe for meg?
Fra jeg var liten har jeg alltid interessert meg for planter, dyr, insekter og alt det fantastiske naturen rommer. Den fascinerte og skapte undring. Som små barn fikk jeg og søsknene mine ha hund, kaniner, undulater, marsvin og hest. Kaniner er som kaniner flest, og etter systematisk avl med fokus på volum var de plutselig 35 på det meste. Å få ha kjæledyr skapte tilhørighet og ansvarsfølelse ovenfor dyr, og når ma
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Debatten pa arsmotet om mulig sammenslåing med Tyr endte med at et afternativt Forslag ha vest ble vedtatt med knapp margin mot styreks opprinnelige forsalg.
BUSKAP 24.05.2024
i Tett og god oppfolging av beitet gir melk pa tanken og lage -ffirkostriaelen
BUSKAP 24.05.2024
Ta ut kyr som står på slaktelista. De tar opp kapasitet og hindrer de lavrangerte.
BUSKAP 24.05.2024
Forlag ret er verdt mange hundre tusen på enkelte gårder. Da gjelder det å berge dette 16ret helt frem til f6rbrettet. I noen tilfeller ser vi at mus, rotter og vand gjør stor skade på særlig rundballer. Hvordan unngår vi dette? Man kan redusere problemet dersom man kjenner litt til smågnagerne sin biologi og levemåte.
BUSKAP 24.05.2024
BUSKAP 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt