AddToAny

ntnu

ntnu
Trondheim har landets største og eldste arkitektutdannelse. Men som del av NTNU inngår arkitektur i det minste fakultetet. Nå arbeider man for å balansere arkitekturundervisning med forskning og for å finne sin plass som del av Norges ledende teknologiske universitet.
- Jeg tok over som studieprogramleder i fjor, og har vært tilknyttet NTNU siden 2014 som lærer. Slik ser jeg fortsatt skolen både fra utsiden og innsiden.
Det sier Olav Kristoffersen. Som tidligere NTNU-student og den ene halvdelen av Brendeland & Kristoffersen, som blant annet har bygd massivtrehus på Svartlamon, har han allikevel en solid kjennskap til arkitekturmiljøet i Trondheim og ved NTNU.
- Sammenlignet med BAS og AHO har vi nok en mindre tydelig tradisjon. Vi har ikke noen «Åpen form» og Svein Hatløy, ikke en «Oslo-skole» avledet fra Sverre Fehn og Christian Norberg-Schulz. Allikevel kan man nok si at professorer som Arne Korsmo og Sverre Pedersen har hatt stor innflytelse.
Kristoffersen forteller også at ytre omstendigheter har preget utdannelsen i stor grad. I 1996 ble det daværende NTH (Norges tekniske høyskole), som arkitekturutdannelsen hadde vært en del av siden oppstarten i 1910, slått sammen med universitetet som del av NTNU.
- Jeg begynte som student i 1995 og fikk det akkurat med meg. De endringene som dette førte med seg har pågått helt frem til nå, gjennom stadige forsøk på standardisering av utdannelse og forskning på tvers av svært ulike fagdisipliner. Samtidig har politikere og departement fattet mer interesse for forskning og utdannelse, slik at tellekanter og rapportering har blitt mer viktig. I 2017 fusjonerte dessuten NTNU med høyskolene i Gjøvik, Sør-Trøndelag og Ålesund. Så vi er del av en veldig stor organisasjon, noe som gir både fordeler og ulemper.

Kritiske opprop. I 2016 skrev Arkitektnytt en lang sak om studentopprop og kritikk av ledelsen ved fakultet for arkitektur. Hovedpoenget deres var at forskning gikk på bekostning av undervisning, og at dette førte til feilansettelser og dårlig tilbud til studentene. Flere lærere støttet langt på vei studentenes posisjon.
- La oss starte med det hyggelige, hva er fordelene ved den modellen man har på NTNU?
- Vi er jo
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

Stedet er Saupstad i Trondheim. Prosjektet er ny videregående skole inkludert flerbrukshall, noe som har løftet totalkostnaden til over en milliard kroner.
Arkitektur N 06.12.2018
BI Trondheim Tekst: Elisabeth Våpenstad-Rånes
Arkitektur N 06.12.2018
Det er i bunn og grunn to prinsipper å drive en arkitektskole etter, og jeg klarer aldri å bli enig med meg selv om hvilket jeg mener er best:
Arkitektur N 06.12.2018
Vega Scene i Hauskvartalet er bygget av Urbanium eiendom.
Arkitektur N 06.12.2018
God arkitektur til tross, det er selve programmeringen av Tøyen torg som er det viktigste suksesskriteriet.
Arkitektur N 06.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt