AddToAny

DE EVIGE ENGER

På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
- Det begynte med Bybi, som satte ut bikuber her i 2015. Da ble vi mer bevisste på hva som var her av insekter og det førte til at vi ville plante flere insektvennlige planter, forteller gartner Magnus Gommerud Nielsen.
Nielsen har vært gartner på Vestre gravlund i Oslo i femten år, og de siste sju av dem har han jobbet stadig mer aktivt med biologisk mangfold. Vestre gravlund er landets største med sine 243 dekar, og da er det klart det kan monne når man begynner å se på hvordan man kan legge om driften til en mer bærekraftig modell. De ansatte på Vestre gravlund har fått stor anerkjennelse for tiltakene som er gjort de siste årene. Nå står vi langs bedene utenfor Nye kapell, hvor sesongbeplantning som varierer gjennom vår, sommer og høst er byttet ut med stauder, nøye satt sammen for å gi kontinuerlig blomstring gjennom vekstsesongen.
- Det sparer oss for store utslipp fra produksjon og transport, det gir bedre vilkår for insektene, også trenger staudene mindre vanning, forteller Nielsen.
Planteplanene utarbeides av gartnerne selv. - Det er en stor grad av frihet til å sette i gang egne prosjekter, og det er fint å få eierskap og utløp for kreativitet.
Gartner Nielsen peker på en sittegruppe utenfor Nye kapell med stauder og epletrær, som er under etablering.
- Dette var en gressplen med en gammel tuja. Det skjedde ingenting der. Nå blir det et sted å oppholde seg før og etter seremoni i kapellet, og det er mye der å hente for insektene. Det er vinn-vinn!

Jakten på kløverhumla. De siste årene har Gravferdsetaten i Oslo satt av en viss sum hvert år som alle gravlundene kan søke på, hvor kriteriene er at det skal øke biomangfold og komme pollinerende insekter til gode.
- Da kan man søke om midler til å kjøpe inn stauder, busker og trær for å øke mangfoldet, og det fungerer veldig fint, for da får vi spredd denne variasjonen i beplantning rundt over hele Oslo, i stedet for at det bare dannes sånne grønne lommer der det er noen ildsjeler som holder på.
Nielsen er en av dem, og gje
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022
Landskapsarkitekt: Asplan Viak AS, Bergen Arkitekt: L2 Arkitekter
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt