AddToAny

NRKs etikksjef om Folkeopplysningen-stuntet: - Ikke tvil om at det gir en annen type innsikt

NRKs etikksjef om Folkeopplysningen-stuntet: - Ikke tvil om at det gir en annen type innsikt
Tar PFU-fellelse som en «klar tilbakemelding». - Et klart flertall av Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at den uvanlige metodebruken i Folkeopplysninge ikke kunne forsvares ut fra programmets formål.
Det må vi på vanlig vis bare ta til etterretning, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten.

Onsdag ble NRK felt for brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten (VVP) da Folkeopplysningens forsøk på å manipulere et skolevalg i Lillestrøm i 2019 ble tema for PFU.

Programmet tok blant annet i bruk Facebook-innlegg med falsk informasjon for å påvirke ungdommenes valg av parti å stemme på.

Kalbakk sier at utvalget var inne på mange av de samme avveiningene som NRK selv gjorde da de vurderte framgangsmåte for eksperimentet, og påpeker at ett av medlemmene tok dissens fra konklusjonen om brudd.

- Utvalget kom inn på mange av de samme avveiningene vi selv gjorde da vi vurderte metodebruken. Det er ikke tvil om at programmet gir en annen type innsikt enn en tradisjonell dokumentar om trollfabrikker ville gjort, men totalt er dette en klar tilbakemelding om at PFU mener selve metoden ikke var akseptabel, sier Kalbakk.

Han forteller at han personlig var involvert i de interne diskusjonene om metodebruken før valgstuntet ble igangsatt.

- En del av forarbeidet var også å diskutere planen med både skoleledelse og fylkeskommune, og vite at de så på dette som forsvarlig. Så kan man i ettertid si at det ikke spiller inn på den presseetiske vurderingen, men det var iallfall et viktig moment den gangen, sier etikkredaktøren.

Image-text:

Per Arne Kalbakk er etikkredaktør i NRK. Her fra Skup i 2019.

Foto: Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Nå er bildene av Hvaldimir shortlistet i en av verdens aller største fotokonkurranser.
Journalisten 01.03.2021
Har ikke blitt enige om en ny distribusjonsavtale. Dermed mister om lag 470.000 kunder tilgangen til kanaler som TV3, V4 og TV6 fra mandag.
Journalisten 01.03.2021
Stortinget har nedsatt en særskilt komité som skal behandle rapporten.
Journalisten 01.03.2021
- Fordømmer på det sterkeste den grunnløse pågripelsen, uttaler AP-topp.
Journalisten 28.02.2021
Har ansvaret for at hopplagets pressekonferanser blir produsert skikkelig.
Journalisten 28.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt