AddToAny

Norsk Folkehjelp på plass i Jemen

FN har kalt Jemen verdens verste humanitære krise i vår tid. Borgerkrigen som fulgte i kjølvannet av den arabiske våren i 2011 har kostet over 100 000 menneskeliv, drevet fire millioner mennesker på flukt og utløst verdens verste matvarekrise. Ikke minst har årevis med krigføring og luftangrep etterlatt enorme mengder eksplosiver på bakken.
Sile Marie Sammon er ny deskrådgiver i Norsk Folkehjelp, og har blant annet fått det krevende oppdraget med å følge opp det nyetablerte humanitære mine- og nedrustningsprogrammet i Jemen.
- Hva går oppdraget i Jemen ut på?
- Nå i starten planlegger vi å gjøre tre ting: Levere minehunder og trene hundeførere, veilede og øke myndighetenes kapasitet på minehunder, og lære sivilbefolkningen hvordan de kan beskytte seg mot eksplosive våpen. De to første gjennomfører vi i samarbeid med FNs utviklingsprogram (UNDP), den siste gjennom vårt eget beskyttelsesprogram CPP, som vi allerede driver i krigsherjede land som Syria, Somalia og Myanmar.
Det har tatt flere år å få etablert et program i Jemen. 14. oktober 2021 ble derfor en merkedag da tolv minehunder fra Norsk Folkehjelps Globale Minehundsenter i Sarajevo trygt kunne sette potene på bakken i Aden, helt sør i landet. En av organisasjonens fremste minehundeksperter er på plass for å veilede de jemenittiske mineryddingsmyndighetene (YEMAC), og to teamledere har i oppgave å lære opp YEMACs hundeførere. Gjennom samarbeidet med UNDP skal vi også hjelpe til med å utvikle nasjonale standarder og prosedyrer for bruk av minehunder.
- Beskyttelsesprogrammet CPP viser sivilbefolkningen hvordan de best beskytter seg og familien fra skader og annen lidelse i en krigssituasjon. Programmet er utviklet for å fungere for alle aldersgrupper, og har ulike
PÅ PLASS: Deskrådgiver Sile Marie Sammon sammen med Norsk Folkehjelps landdirektør i Jemen, Faiz Mohammad Paktian og en av minehundene. FOTO: NORSK FOLKEHJELP

moduler for barn, ungdom og vo
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

I mars signerte Norsk Folkehjelp en avtale med UDI om drift av akuttmottak ved Gardermoen for å ta imot flyktninger fra Ukraina. For noen er dette den første trygge «havna» etter å ha flyktet fra krigen.
Appell 14.09.2022
Fotball er mye mer enn bare kampen om seier. For spillerne på Ukraina United er det også en sjanse til å være normal ungdom igjen for en stund.
Appell 14.09.2022
Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper har i fem uker pleiet sår og hjemlengsel under årets sommerleirer på Utøya. Under AUFs leir er det ekstra beredskap.
Appell 14.09.2022
Appell 14.09.2022
Appell 14.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt