AddToAny

Norsk finansnæring må følge med i timen

Verken Finans Norge eller Finansforbundet ser på Big Tech som den største utfordringen nå. Begge organisasjonene følger likevel utviklingen tett.
- Vi har ikke Big Tech øverst på agendaen, selv om vi ser at de store tech-selskapene er godt posisjonert også i Norge, med blant annet Apple Pay og Google Pay. Finansnæringen var raske til å samle seg rundt Vipps, som fikk tatt posisjonene som Apple Pay eller andre Big Techs kunne tatt. Det er vanskelig å se at det kommer rene betalingstjenester som er mye bedre og mer effektiv enn det bransjen kan tilby, men utfordringen vil være at disse har helt andre verdiforslag i tillegg. Derfor kan det være stille for stormen, men vi har lang tradisjon for å samarbeide her i Norge, særlig på infrastruktur som Betaling- og ID-området, som er regnet blant de beste løsningene i verden, sier Tom Høiberg, fagdirektør for betaling og digitalisering i Finans Norge.

- Plattformselskapene bygger på logikken i den digitale økonomien. Den har tre kjennetegn: Den er distruptiv, den er global og den er skalerbar. Det distruptive bygger på en annen forretningslogikk enn tradisjonelle aktører. Vi har sett hva det kan bety innen film, tv og handel. Det globale innebærer at de ønsker å legge til rette for å gå på tvers av landegrenser. Å legge til 100 millioner brukere koster lite, og plattformen er ubegrenset skalerbar. Spørsmålet er hvordan den digitale forretningsmodellen fungerer i et velregulert finansmarked? Finansbransjen tar betalt for sine tjenester og produkter basert på en risikovurdering. Plattformselskapene tar betalt gjennom tilgang på informasjon. Prisingen følger en helt annen logikk. Finansnæringen er sterkt regulert, med strenge krav til håndtering av persondata og til åpenhet, og vi vokter våre kunders data som gull. Plattformselskapene ser på personinformasjon som en handelsvare, og de har lukkede systemer. Du kommer ikke inn på Apples plattform, de deler ikke med noen, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge. Han peker på at de store gigantene ikke er særlig glade i reguleringer.

ANDRE REGLER: - Min største bekymring er hvis plattformselskapene får drive med et annet sett av regler enn finansnæringen, sier Idar Kreutzer.

- Det er store forskjeller på hvordan finansvirksomhet er regulert i ulike deler av verden. Vi har både europeiske og nasjonale regelverk å forholde oss til. Plattformselskapene havner her i en skvis, der de lager tjenester for global implementering. Her i Europa og i Norden gjelder regelverket enten du er bank eller tech-selskap. Det er også store b�

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Finanstilsynet følger nøye med når nye grensekryssende betalingstjenester introduseres. Nylig lanserte appbanken Revolut Apple Pay mot tenåringsmarkedet.
Finansfokus 19.01.2022
Midt under angrepet fra ekstremværet Gyda, dundret det i stueveggen. Skadesjef og hovedtillitsvalgt Sindre Vasset i Møretrygd konstaterte like etterpå at taket på naboens dukkehus lå smadret ved stueveggen.
Finansfokus 18.01.2022
Selvtilliten glipper blant godt voksne arbeidstakere, mener Lisa Wade. Nå vil hun skrive bok om hvordan det er å bli en eldre arbeidstaker.
Finansfokus 17.01.2022
- Den største utfordringen for finansbransjen akkurat nå er alle regulatoriske krav som er kommet.
Finansfokus 14.01.2022
Med grundigere intervjurunder kan flere kvinner få innpass i finansnæringen. Det mener investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen Fondene. Hun går i bresjen for en mindre mannsdominert bransje.
Finansfokus 13.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt