AddToAny

Netthetserne er få og hetser ofte hverandre

Netthetserne er få og hetser ofte hverandre
- Tilpasser seg standarden som andre har satt. De aller fleste styrer unna harde debatter og netthets. Men de få som lar seg engasjere, hetser gjerne hverandre, viser en fersk rapport.
- Det er et veldig lite mindretall som sier de deltar i harde debatter, og et enda mindre mindretall som innrømmer å ha stått bak netthets, sier forsker Marjan Nadim ved Institutt for samfunnsforskning til NTB.

Rundt 5 prosent sier de ofte eller iblant deltar i debatter med en hard tone, viser en fersk forskningsrapport. Mellom én og to prosent sier at de selv har skrevet hetsende, rasistiske eller hatefulle ytringer.

1.700 personer svarte på spørreundersøkelsen som inngår i rapporten. Av disse er det hele 80 prosent som svarer at de aldri deltar i debatter med en hard tone på internett.

Funnene i undersøkelsen bekrefter til dels kjente oppfatninger og tidligere funn: Menn og folk med lav utdanning deltar oftere i nettdebattene der tonen er hard eller ytrer seg på en hetsende eller hatefull måte. De som er kritiske til innvandring og homofili, er overrepresentert, men rapporten omfatter folk fra ytterliggående miljøer både til høyre og venstre.

Hetser og blir hetset

På spørsmål om de har funnet noe overraskende, viser Nadim til hvem som er ofre for hetsen:

- Forståelsen vi har om at det er noen aktive angripere og noen passive ofre stemmer ikke nødvendigvis helt. For dem som deltar i disse harde debattene, står oftere bak netthets, men det er også oftere ofre for netthets, sier Nadim.

Til rapporten har noen få av debattantene blitt intervjuet. De opplever seg selv gjerne som ofre for en hard debattkultur, men når de skal forsvare hvorfor de Tyr til slike virkemidler, er det flere som mener de bare svarer på angrep fra motparten.

- De bare tilpasser seg standarden som andre har satt, forteller Nadim.

Ønsker saklighet, men sklir ut

Ingen av dem som er intervjuet ser på seg selv som nett-troll, selv om de har en debattstil som forskerne anser som grenseoverskridende og stigmatiserende, eller de til og med tyr til trusler.

- De ser på seg selv som debattanter og ønsker en saklig debatt. Men så sklir det ut, enten fordi de føler de må bruke harde virkemidler for å bli hørt, eller fordi kampen er viktig. Eller fordi andre har satt tonen, sier Nadim.

De mener ofte at det er mye som står på spill, at samfunnet er truet av islam, innvandring eller fascisme, og at det derfor er nødvendig å ta hardt i.

Mange har ideologisk eller politisk motivasjon for å delta i debatten, men det er også en viss grad av underholdning, forteller hun.

Målet forskningsrapporten har vært å undersøke hvem som deltar i debatter på åpne forum og ikke meningsutvekslinger i mer ekstreme lukkede grupper.

Image-text:

Det er bare 1 til 2 prosent som vil vedkjenne seg at de har ytret seg på en måte som er hetsende, hatefull eller rasistisk..

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt