AddToAny

Nesten 100 medieansatte oppgir å ha blitt seksuelt trakassert siste halvår

8 av 10 er kvinner. I dag klokka 10 ble tallene fra mediebransjens undersøkelse om seksuell trakassering presentert på en pressekonferanse i Oslo.
to prosent av de mer enn 5.000 svarende på oppfølger-kartleggingen av seksuell trakassering i mediebransjen, svarer at de har opplevd seksuell trakassering de siste seks månedene.

Av det totale utvalget på 5.221 personer utgjør dette 96 personer, opplyser medieorganisasjonene bak undersøkelsen.

80 prosent av de 96 personene er kvinner.

Snittalder 38 år

Spørsmålet de har besvart er, som i 2017: Har du, i norsk mediebransje, i løpet av de siste 6 månedene, blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep på jobb eller i andre sammenhenger der kolleger har vært samlet (fester, kurs e.l)?

Ved forrige undersøkelse, utført som respons på metoo-kampanjen høsten 2017, svarte 3,1 prosent bekreftende. Det utgjorde 178 personer.

Snittalderen blant de to prosentene i 2019 er 38 år - med en overrepresentasjon i alderen 18-30 år. 43 prosent oppgir å ha ansiennitet på 1-9 år.

Ledere bak i hvert fjerde tilfelle

I 2019-svarene oppgis menn å stå bak nær 8 av 10 tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet, trakassering eller overgrep, mens kvinner står bak 14 prosent av tilfellene.

Tallene viser også at 25 prosent av dem som sto bak var ledere i samme bedrift, 53 prosent var kolleger eller underordnede i bedriften, mens 16 prosent oppgis å være personer utenfor egen bedrift.

Flest blir fortsatt utsatt på arbeidsplassen eller i sosiale sammenhenger. Nærmere halvparten svarer at det skjedde på arbeidsplassen, mens rundt 4 av 10 oppgir sosiale sammenhenger som setting.

0,7 prosent av svarende, 38 personer, oppgir selv at de er blitt beskyldt for seksuell trakassering i løpet av de siste to årene.

Flere varsler

I 2019-svarene er det flere som oppgir at de varslet bedriften etter opplevd seksuell trakassering:

26 prosent av dem som bekreftet opplevd trakassering det siste halve året hadde varslet bedriften, til forskjell fra 16 prosent i 2017.

48 prosent svarer at saken ble fulgt opp av bedriften.

Tallene viser også at flere kjenner til bedriftens varslingsrutiner: 55 prosent i 2019, mot 30 prosent i 2017.

Nær 3 av 4 varslet til nærmeste leder eller en annen leder, mens 2 av 10 varslet til en kollega, viser undersøkelsen.

Flere varslet til HR-avdelingen enn tidligere (14 prosent i 2019 mot 5 prosent i 2017). Kun 1 prosent av sakene ble tatt til politiet.

Må jobbe aktivt

Selv om det er færre som rapporterer om seksuell trakassering i denne undersøkelsen enn for to år siden, er generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening opptatt av at bransjen fortsatt må jobbe aktivt med forebygging.

- Kartleggingen tyder på at kvinner, yngre medarbeidere og midlertidig ansatte er særlig utsatt. Jeg oppfordrer redaktørene til å sørge for å ha på plass gode, lokale rutiner for varsling og særlig være oppmerksom på utsatte grupper. Det er også viktig å ha et godt samarbeid med de tillitsvalgte, påpeker Jensen.

Halvparten gjentok deltakelse

Rundt halvparten av de svarende i 2019 oppgir at de også svarte på første undersøkelse i 2017.

I tillegg til initiativtakerne bak undersøkelsen i 2017, Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, Landslaget for lokalaviser og Norsk Redaktørforening har NRK, Discovery Norge, NENT Group og Norsk Lokalradioforbund samarbeidet om utsendelse av undersøkelsen.

Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med IPSOS.

Image-text:

Antall personer som er blitt utsatt for seksuell trakassering i mediebransjen, kan ha gått noe ned. Det viser ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Tilpasser seg standarden som andre har satt. De aller fleste styrer unna harde debatter og netthets. Men de få som lar seg engasjere, hetser gjerne hverandre, viser en fersk rapport.
Journalisten 27.01.2021
Tar PFU-fellelse som en «klar tilbakemelding». - Et klart flertall av Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at den uvanlige metodebruken i Folkeopplysninge ikke kunne forsvares ut fra programmets formål.
Journalisten 27.01.2021
- Har stått i spissen for flere betydelige endringer og nyvinninger.
Journalisten 27.01.2021
- Metoden er problematisk, sier Frode Hansen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener NRK har brutt god presseskikk.
Journalisten 27.01.2021
Kari Gjerstadberget er interessert i mennesker. I spalta Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som er tett på mediebransjen. Kari Gjerstadberget er journalist i Glåmdalen.
Journalisten 27.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt