AddToAny

Når lysten blir borte

Lysten på sex minsker eller forsvinner hvis det forbindes med å skulle prestere. Vi unngår sex hvis vi forbinder det med stress og frustrasjon. Ifølge en ny svensk bok er det helt greit.
Sex er ikke viktig for alle, skriver psykolog Johanna Ekdahl i den nye svenske boken «Boken om sex». Det er ikke sant at sex er en sentral del av alle menneskers liv. Det stemmer heller ikke at sex fører til bedre helse, eller bedre søvn.
Ukentlig kan du finne tips til et bedre sexliv i media. Men sannsynligvis hjelper det ikke mot din usikkerhet, hvis din frykt er at du ikke duger. Et godt sexliv kan fort bli bare enda et område du må lykkes med for å ha et tilfredsstillende liv.

Seiglivede myter
Psykolog Johanna Ekdahl skriver at risikoen med kjappe tips som ikke analyserer problemer gjør at den enkelte bare beholder uroen, usikkerheten og troen på myter.
Hun nevner eksempelet med en mann som tror at han er unormal fordi han ikke har lyst på sex hver dag. Han tror at sex alltid må ende med orgasme.
Ekdahl tar opp myter som mange fortsatt tror på. Som at menn er kåtere enn kvinner, og at kvinner derfor må stille opp for sex uten å ha lyst.
Ekdahl, som driver terapi for personer som har problemer med sex, forteller at de fleste tror det er en regel for hvor mye sex man skal ha i et parforhold.

Sammenlikning med et ideal
- Selv om det ikke er det første vi snakker om i terapien, kommer det ofte fram at hun eller han tenker at de har sex for sjelden, sammenliknet med andre. Mange ganger har jeg hørt mine klienter beskrive seg selv som unormale fordi de har sex så mye sjeldnere enn alle andre, skriver hun.
Men sammenlikning med «alle andre» er alltid problematisk. Sammenlikning skaper myter, og myter fører til at mange tror de må ha sex enda de ikke har lyst. Personer som har sex uten at de vil det, får et vanskelig forhold til egen kropp og følelser.
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Datamodeller og målrettede dyreforsøk kan gi bedre tilpassede medisiner, sier hjerneforsker Marianne Fyhn. - Medisinene som brukes i dag ble utviklet på 50- og 60-tallet og virker ganske bra. Men de har store bivirkninger.
Psykisk helse 06.12.2019
- Jeg er negativ til den tradisjonelle tenkningen om alkoholisme. Som terapeut er jeg optimist og tror vi har potensial for endringer så lenge vi lever.
Psykisk helse 29.11.2019
Vi vet nå at vedvarende stress i barndommen kan skape sykdommer i ungdom og voksenlivet. I 1854 brøt det ut en forferdelig koleraepidemi i Soho i London. Folk døde som fluer. Skolemedisinerne sto som hjelpeløse tilskuere til dramaet.
Psykisk helse 22.11.2019
- Det trengs bedre kommunikasjon mellom helsevesenet og pårørende. Det kan i seg selv være selvmordsforebyggende. - Jeg vil vise moren min som et helt menneske, uavhengig av diagnoser.
Psykisk helse 22.11.2019
De som er bedre enn oss vekker blandede følelser. Noen ganger kan de inspirere oss. Vi kan beundre dem, ville bli som dem, eller bare glede oss over det de presterer.
Psykisk helse 20.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt