AddToAny

Når lysten blir borte

Lysten på sex minsker eller forsvinner hvis det forbindes med å skulle prestere. Vi unngår sex hvis vi forbinder det med stress og frustrasjon. Ifølge en ny svensk bok er det helt greit.
Sex er ikke viktig for alle, skriver psykolog Johanna Ekdahl i den nye svenske boken «Boken om sex». Det er ikke sant at sex er en sentral del av alle menneskers liv. Det stemmer heller ikke at sex fører til bedre helse, eller bedre søvn.
Ukentlig kan du finne tips til et bedre sexliv i media. Men sannsynligvis hjelper det ikke mot din usikkerhet, hvis din frykt er at du ikke duger. Et godt sexliv kan fort bli bare enda et område du må lykkes med for å ha et tilfredsstillende liv.

Seiglivede myter
Psykolog Johanna Ekdahl skriver at risikoen med kjappe tips som ikke analyserer problemer gjør at den enkelte bare beholder uroen, usikkerheten og troen på myter.
Hun nevner eksempelet med en mann som tror at han er unormal fordi han ikke har lyst på sex hver dag. Han tror at sex alltid må ende med orgasme.
Ekdahl tar opp myter som mange fortsatt tror på. Som at menn er kåtere enn kvinner, og at kvinner derfor må stille opp for sex uten å ha lyst.
Ekdahl, som driver terapi for personer som har problemer med sex, forteller at de fleste tror det er en regel for hvor mye sex man skal ha i et parforhold.

Sammenlikning med et ideal
- Selv om det ikke er det første vi snakker om i terapien, kommer det ofte fram at hun eller han tenker at de har sex for sjelden, sammenliknet med andre. Mange ganger har jeg hørt mine klienter beskrive seg selv som unormale fordi de har sex så mye sjeldnere enn alle andre, skriver hun.
Men sammenlikning med «alle andre» er alltid problematisk. Sammenlikning skaper myter, og myter fører til at mange tror de må ha sex enda de ikke har lyst. Personer som har sex uten at de vil det, får et vanskelig forhold til egen kropp og følelser.
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

- Nedstengningen har nok gjort at mange har tid til å kjenne etter hvordan man har det. Det kan være første gang man har kjent på ensomheten, sier Terje Reed i Mental Helse Ungdom.
Psykisk helse 06.07.2020
- Alt var bare kaos den dagen. Jeg var på jobb i barnehagen og vi prøvde å ta vare på barna. Jeg var redd fordi jeg ikke visste noen ting om hva som ville skje, forteller Anette Myrstuen Rognerud.
Psykisk helse 03.07.2020
- Heldigvis kom naboen innom av og til, ellers hadde jeg gått på veggen. Jeg kjente mye på ensomhet, tomhet og depresjon, sier Tonje Maria Lundborg.
Psykisk helse 29.06.2020
Flere psykisk helsevern-pasienter kan bli avvist i spesialisthelsetjenesten, dersom Helsedepartementets forslag til ny regulering av pasientforløp går gjennom.
Psykisk helse 22.06.2020
Hvor mye smerte bor det ikke i alle disse rommene? Disse rommene bak lukkede og låste dører, som er nedslitte, strippede og nakne, men likevel så fulle av menneskelige spor.
Psykisk helse 22.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt