AstmaAllergi
18.09.2018
Det er problematisk at hele barnehageavdelinger velger å eliminere basismatvarer, som egg, melk, kornsorter, fisk eller frukt på grunn av allergi hos ett eller få barn.
I disse dager har flere tusen barn innkjøring i norske barnehager. Rundt 5 prosent av disse har matallergier.
Med ønske om å skape en trygg hverdag for barna, velger stadig flere å tilby såkalte «allergenfrie barnehager», der en eller flere matvarer strengt forbys for alle i barnehagen.
Unødvendig. Dette kan medføre store innsnevringer av barns kosthold, oftest helt unødvendig.
Oslo universitetssykehus får mange henvendelser fra foreldre som er bekymret for å sende sine allergiske barn i barnehage grunnet frykt for reaksjoner. Den siste tiden har det imidlertid vært flere som har tatt kontakt grunnet motsatt problem - at hele barnehager velger å utelate allergener fordi ett eller flere barn har matallergi.
Helsedirektoratet anbefaler som hovedregel at man ikke innfører forbud mot nøtter eller andre matvarer i skoler og barnehager. Tvert imot fremhever direktoratet hvor viktig et variert kosthold er gjennom egne retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Selv om allergenforbud gjøres i beste mening, er gjennomføring og samfunnskonsekvensen av slike tiltak
Gå til medietMed ønske om å skape en trygg hverdag for barna, velger stadig flere å tilby såkalte «allergenfrie barnehager», der en eller flere matvarer strengt forbys for alle i barnehagen.
Unødvendig. Dette kan medføre store innsnevringer av barns kosthold, oftest helt unødvendig.
Oslo universitetssykehus får mange henvendelser fra foreldre som er bekymret for å sende sine allergiske barn i barnehage grunnet frykt for reaksjoner. Den siste tiden har det imidlertid vært flere som har tatt kontakt grunnet motsatt problem - at hele barnehager velger å utelate allergener fordi ett eller flere barn har matallergi.
Helsedirektoratet anbefaler som hovedregel at man ikke innfører forbud mot nøtter eller andre matvarer i skoler og barnehager. Tvert imot fremhever direktoratet hvor viktig et variert kosthold er gjennom egne retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Selv om allergenforbud gjøres i beste mening, er gjennomføring og samfunnskonsekvensen av slike tiltak