AddToAny

- Når det kommer to tonn mot deg med åpen munn, kan du ikke få panikk. Han kan ta hele kamera og armene dine i munnen for å leke

- Når det kommer to tonn mot deg med åpen munn, kan du ikke få panikk. Han kan ta hele kamera og armene dine i munnen
Nå er bildene av Hvaldimir shortlistet i en av verdens aller største fotokonkurranser.
Dagens Næringsliv-fotograf Aleksander Nordahl har blitt nominert til Sony World Photography Awards med en serie bilder av hvithvalen Hvaldimir.

Han er en av syv fotografer som har blitt nominert i kategorien «Wildlife & Nature»

- Jeg har googla litt og det er søren meg 330.000 bilder som er levert inn, 145.000 i den profesjonelle konkurransen, det er jo egentlig helt sykt å bli shortlista, forteller den erfarne fotojournalisten.

Aleksander Nordahl på Lutvann. Foto: Robert S. Eik

- Jeg bestemte meg for et par år siden for at jeg ikke skulle konkurrere mer i foto, men så fikk jeg streng beskjed om å sende inn disse bildene av Hvaldimir. Hvis ikke hadde jeg nok sneket meg unna i år og, sier han og legger til:

- Jeg blir så irritert om jeg ikke vinner, men det er jo fint uansett.

Fiskeren, hvaleksperten og fotojournalisten

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp Nordahl som endte opp med å følge den kjente hvite hvalen. Han har dykket i over 30 år, og har etter hvert god erfaring med hvordan man skal oppføre seg i selskap med to tonn tunge pattedyr.

Gjennom fridykkermiljøet har Nordahl blitt kjent med forskere og marinbiologer, og har fulgt med på hvordan det har gått med den tamme hvalen. Tilfeldighetene skulle ha det til at han traff på en fransk hvalekspert på en utstilling han holdt på operaen. Hvaleksperten hadde blitt kjent med yrkesfiskeren Joar Hesten.

Joar Hesten er mannen som hoppet i havet i Finnmark en aprildag i 2019 for å befri den hvite hvalen fra St. Petersburg. Nordahl ville gjerne skildre historien til fiskeren Joar, og fikk ja fra D2.

Fiskeren Joar Hesten og Hvaldimir. Hvaldimir hadde på seg seletøy da Hesten hoppet i vannet for å befri den. Russiske myndigheter mener hvalen har blitt brukt i terapi. Foto: Aleksander Nordahl

- For å fortelle den historien må du være fotojournalist og du må være i vannet. Det å fotografere et pattedyr i et travelt oppdrettsanlegg er utfordrende, vi ville jo ikke være til fare for han, eller sette oss selv eller andre i fare når vi jobbet.

Selv om det ser ut som om Nordahl er alene i vannet med Hvaldimir, hadde han med seg den erfarne dykkeren Fabrice Schnoller denne gangen. Som en sikkerhetsregel er det viktig at de alltid er to i vannet når de dykker.

- Når det kommer to tonn mot deg med åpen munn, kan du ikke få panikk. Han kan ta hele kamera og armene dine i munnen. Du må vite hvordan store pattedyr oppfører seg, og du må selv oppføre deg på en spesiell måte når du er vannet, alt må skje på dyrets premisser.

Hvaldimir er veldig søt og sjarmerende, men han er et dyr. Om han skulle skade noen er nok ikke det med vilje, forteller Nordahl. Foto: Aleksander Nordahl

- Vi satt en båt med våtdraktene på i 12 timer om dagen i tre-fire dager. Jeg tror ikke vi overdriver om jeg sier at jeg bare var i vannet i en time til sammen på de dagene.

Hvaldimir er ikke lenger et tamt dyr. Han er er nå et vilt dyr som jakter og gjør som han vil, men han er ensom og elsker folk, noe som gjør at han søker mot oppdrettsanlegg langs kysten.

Noen ganger sov hvalen, andre ganger ville den ikke ha noe med dem å gjøre.

-Det største problemet var at han ikke ville at jeg skulle tilbake i båten igjen.

Hvaldimir har blitt villere og villere, og beveger seg fra oppdrettsanlegg til oppdrettsanlegg. Der er det folk og mat. Foto: Aleksander Nordahl

Image-text:

Hvaldimir er en hvithval som ble oppdaget i april 2019 av fiskeren Joar Hesten.

Foto: Aleksander Nordahl

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt