AddToAny

Nå skal Høyesterett i plenum avgjøre saken om snøkrabbefangst

Saken vil kunne ha stor økonomisk og politisk betydning for norsk suverenitet i områdene rundt Svalbard.
Snøkrabben har de senere årene vandret vestover, og gjort sitt inntog på østsiden av Svalbards kontinentalsokkel. Den nyetablerte eksportvaren har utviklet seg til å bli en delikatesse innenfor sjømat, og ikke minst en stor industri for Norge, som i 2021 solgte 4,4 millioner kilo til en verdi av 810 millioner kroner.

Flere land ønsker å få kloa i det eksklusive skalldyret. I 2017 seilte fartøyet Senator, som er eid av et latvisk rederi (SIA North Star Ltd.) til området øst for Svalbard for å fange snøkrabber. Selv om skipet hadde fått tillatelse fra EU, hadde det ikke norsk løyve. Skipet ble derfor beslaglagt av Kystvakten og ilagt bøter.

Det latviske rederiet tok saken helt til Høyesterett, og tapte. Det skulle vise seg å bli starten på en større prinsipiell sak som kan ha stor betydning for norsk suverenitet.

Har Norge enerett?

I 2019 fikk rederiselskapet avslag på sin søknad om dispensasjon til å fange snøkrabber på den norske kontinentalsokkelen. Avslaget kom først fra Fiskeridirektoratet, og senere fra klageinstansen Nærings- og fiskeridepartementet.

I vedtaket ble det lagt til grunn at den norske reguleringen på området innebærer at kun norske fartøy har rett til å fange snøkrabber på kontinentalsokkelen.

Spørsmålet som nå er oppe til behandling i Høyesterett, er om v

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Stipendiat Trygve Harlem Losendahl tar til orde for at Advokatforeningen bør lage egne etiske regler for skatte- og transaksjonsadvokater.
Advokatbladet 06.02.2023
John Christian Elden får irettesettelse av Disiplinærnemnden for å ha representert motparten til en kollegas tidligere klient.
Advokatbladet 06.02.2023
- Vi deltar gjerne i samtalen om hvilke tiltak og prioriteringer som bør gjøres for å hjelpe flest mulig i sin hverdag i et rettsliggjort samfunn og for å sikre rettssikkerhet for alle, skriver direktør i Lovdata,
Advokatbladet 06.02.2023
I løpet av det neste året går både høyesterettsdommer Knut H. Kallerud og hans dommerkollega Kristin Normann av med pensjon.
Advokatbladet 03.02.2023
- Det er svært gledelig at problematikken rundt isolasjon omsider blir tatt ordentlig på alvor, sier leder for Advokatforeningens isolasjonsgruppe, Bendik Falch-Koslung. Likevel mener han det foreligger noen mangler ved forslagene.
Advokatbladet 03.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt