AddToAny

Nå skal Høyesterett i plenum avgjøre saken om snøkrabbefangst

Saken vil kunne ha stor økonomisk og politisk betydning for norsk suverenitet i områdene rundt Svalbard.
Snøkrabben har de senere årene vandret vestover, og gjort sitt inntog på østsiden av Svalbards kontinentalsokkel. Den nyetablerte eksportvaren har utviklet seg til å bli en delikatesse innenfor sjømat, og ikke minst en stor industri for Norge, som i 2021 solgte 4,4 millioner kilo til en verdi av 810 millioner kroner.

Flere land ønsker å få kloa i det eksklusive skalldyret. I 2017 seilte fartøyet Senator, som er eid av et latvisk rederi (SIA North Star Ltd.) til området øst for Svalbard for å fange snøkrabber. Selv om skipet hadde fått tillatelse fra EU, hadde det ikke norsk løyve. Skipet ble derfor beslaglagt av Kystvakten og ilagt bøter.

Det latviske rederiet tok saken helt til Høyesterett, og tapte. Det skulle vise seg å bli starten på en større prinsipiell sak som kan ha stor betydning for norsk suverenitet.

Har Norge enerett?

I 2019 fikk rederiselskapet avslag på sin søknad om dispensasjon til å fange snøkrabber på den norske kontinentalsokkelen. Avslaget kom først fra Fiskeridirektoratet, og senere fra klageinstansen Nærings- og fiskeridepartementet.

I vedtaket ble det lagt til grunn at den norske reguleringen på området innebærer at kun norske fartøy har rett til å fange snøkrabber på kontinentalsokkelen.

Spørsmålet som nå er oppe til behandling i Høyesterett, er om v

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Jeg har lyst til å fokusere på fordelen med å være minoritet i advokatbransjen. Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør nå 19,9 prosent av befolkningen.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg er homofil (og svensk). Min opplevelse hos Wiersholm er at dette har vært irrelevant. Jeg har alltid følt meg komfortabel med å være meg selv, både i firmaet og blant nesten alle ansatte.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg bestemte meg for å studere juss da jeg som 22-åring ble definert som ufør av leger og av NAV. Nå lever jeg ut advokatdrømmen sammen med mitt forbilde.
Advokatbladet 14.02.2024
Folk må forstå hva ekskluderende holdninger kan gjøre med de som blir rammet. Ingen erfaringer skal bagatelliseres, og vi må tørre å etterleve verdivalgene vi tar - selv om vi risikerer å bli stående alene.
Advokatbladet 14.02.2024
Tidligere mangfoldsarbeid, for eksempel i bedrifter, hadde gjerne som mål at man skulle oppstille kriterier for hva som var mangfoldig. Man skulle kunne sjekke av for en serie egenskaper hos menneskene man hadde ansatt.
Advokatbladet 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt