Vinteren er høysesongen for omgangssyke.
Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Mage/tarm-infeksjoner er opp til tre ganger så vanlig hos barnehagebarn, ifølge Folkehelseinstututtet (FHI).
Heidi Lange er seniorrådgiver ved FHIs avdeling for smitte fra mat, vann og dyr. FHI
Utbrudd av omgangssyke skyldes ofte norovirus. Viruset er svært smittsomt og kan smitte fra person til person (via uvaskede hender), via kontakt med forurensede overflater, via nærdråpesmitte eller via forurensede matvarer eller drikkevann.
Seniorrådgiver Heidi Lange ved FHIs avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, trekker frem god hånd- og kjøkkenhygiene som de beste smitteforebyggende tiltakene mot norovirus.
- Det er viktig å være nøye med håndhygienen, og vaske hendene når du har vært på toalettet, før du skal spise og før du skal lage mat. Vi anbefaler at du vasker hendene med såpe og rennende vann, ettersom alkoholbasert hånddesinfeksjon har mindre effekt på akkurat norovirus, sier Lange til barnehage.no.
Veldig smittsomt
FHI anbefaler også at barnehagebarn holdes hjemme ved symptomer på norovirus, og ikke sendes i barnehagen igjen før det har gått 48 timer etter opphør av oppkast og diaré.
- Du skiller ut mest virus og er aller mest smittsom når du har oppkast og diaré, men du kan også være smitteførende en stund etter at symptomene har gitt seg. D