AddToAny

Motmaktens ringer

Det er vanskelig å se annet enn at Tolkien og mye annen fantasy synliggjør dype behov. I noen grad dekker de dem også, selv om vi nok ikke er evolvert for å se TV-serier.
Av Bjørn Are Davidsen, skribent og redaktør for Fagsjekk.no.

Nå er den her, TV-serien basert på tilleggene til Tolkiens Ringenes Herre. Få serier har møtt større forventninger eller mer frykt blant fans og investorer. Løftes vi inn i Tolkiens mytiske Midgard eller blir det mageplask i moderne manier, enten de handler om ny eller ingen religiøsitet?

For Tolkien sto Ringenes Herre i en større sammenheng. Den bygget på språkene han utviklet som en faglig hobby og hans forståelse av hva slags virkelighet vi dypest sett lever i. I lys av hans klare katolske tro knyttet han et så overveldende mektig bakteppe at manusforfattere og produsenter bak Maktens Ringer vanskelig kan ha unngått stunder med angst og avmakt.

Ikke enkelt å koble engler og helgener med alver og helter

Selv Tolkien slet med å få visjonen og mytologien til å henge på greip. Det er ikke enkelt å koble engler og helgener med alver og helter, for ikke å si dverger og hobbiter. Vi aner utfordringene ved alt som er bevart av fortellinger, skisser, bruddstykker, ompuss og omskrivninger i en serie bøker samlet av sønnen Christopher.

Den viktigste av disse er også den første, Silmarillion. Der blir vi med tilbake til skapelsen, til fallet,

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

En universitetslektor fikk ikke forlenget sin stilling ved et amerikansk universitet etter å ha vist århundregamle bilder av profeten Muhammed i en kunsthistorietime. Årsaken var at en muslimsk student ble krenket.
Religioner.no 13.01.2023
Universitetslektor Erika LÃ3pez Prater viste studentene malerier av Muhammed. Fikk ikke fornyet kontrakt etter klage fra student.
Religioner.no 13.01.2023
Shabana Rehman blir begravet i en livssynhumanistisk seremoni på statens regning.
Religioner.no 04.01.2023
NRK gjør ofte en grei jobb med populærvitenskap, men i blant går det for fort i svingene i jakten på å krydre stoffet, skriver Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 20.10.2022
Lars Alm innfører, noe merkelig, sin egen tolkningsregel, fjernt fra all islamsk teologi, skriver Osamah Rajpoot.
Religioner.no 08.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt