AddToAny

Misforståelse om kildevern

Misforståelse om kildevern
Halvard Helle blander epler og pærer. Den etiske forpliktelsen til å verne en kilde forutsetter at dette er avtalt. Advokat Halvard Helle og pr-rådgiver Hans-Christian Vadseth synes å ha misforstått dette.
Medier24 og redaktør Erik Waatland har fått kjeft fra advokat Halvard Helle etter at de i går fortalte om First House-rådgiver Hans-Christian Vadseths betalte oppdrag for Brunstad Christian Church (BCC) i deres krangel om NRK Brennpunkts program om menigheten. I en kronikk i Journalisten karakteriserer han Medier24s opptreden som «tankeløs og amatørmessig». Problemet er at Helle blander epler og pærer.

Det juridiske kildevernet, som Helle innleder med, er en rettighet for journalister og redaktører til å unnlate å oppgi kilde til informasjon de har fått til bruk i sitt journalistiske virke. Det betyr et fritak fra vitneplikten.

Hjemmelen for å nekte å forklare seg er altså knyttet til domstolsbehandlingen av straffesaker og sivilsaker og er hjemlet i henholdsvis straffeprosessloven og tvisteloven.

Helle peker ganske riktig på at det juridiske kildevernet er styrket i Norge de siste årene. Selv om det fortsatt er et lite «smutthull» som åpner for at domstolene kan pålegge journalister og redaktører å vitne, så er kildevernet, i hvert fall når det kommer til saker om samfunnsviktige spørsmål, «tilnærmet absolutt» for å bruke Høyesteretts egen formulering.

Medieorganisasjonene har ønsket å forsterke vernet ytterligere, gjennom blant annet etterforskningsforbud og en lovpålagt taushetsplikt for journalister og redaktører. Det siste punktet er formulert slik i Norsk Redaktørforenings høringsuttalelse til den ferske medieansvarsloven: «En taushetsplikt for journalister og redaktører, for de tilfeller at det er lovet fortrolighet.»

Det leder oss til den etiske forpliktelsen vi har til å verne kilder som nettopp er «lovet fortrolighet». Den er absolutt. Men den forutsetter altså at det er gitt et løfte om fortrolighet eller altså vern av kilden. Det er ikke slik, som Helle synes å tro, at en hvilken som helst kilde kan ta kontakt om hva som helst, uten forbehold, og så i neste omgang påberope seg et kildevern som altså automatisk skulle tre i kraft.

Kildevernet er til for samfunnet, for at allmennheten skal få tilgang til informasjon som ellers ikke ville komme frem.

I tilfellet Medier24 henvendte Hans-Christian Vadseth seg til Medier24 og var prisverdig åpen på at han var engasjert av Brunstad Christian Church (BCC). Oppdraget hans var, ifølge styreleder Berit Hustad Nilsen, «å få hjelp til å vurdere redaksjonens (altså NRK Brennpunkt, min anm.) presseetikk». Vadseths vurderinger resulterte et femsiders notat som han overleverte til Medier24. Når Vadseth i ettertid forsøker å påberope seg status som «tipser» fremstår det som mildt sagt pussig.

Kildevernet er til for samfunnet, for at allmennheten skal få tilgang til informasjon som ellers ikke ville komme frem, fordi kildene til denne typen informasjon ofte løper en risiko for ubehag, oppsigelse, trusler, straffeforfølgelse eller i verste fall vold. Det er altså ikke beregnet på betalte rådgivere som ikke risikerer noe annet enn en krangel om honoraret og muligens litt irriterende oppmerksomhet fordi noen har «avslørt» oppdraget deres.

Det forhindrer ikke at de i gitte tilfeller kan påberope seg kildevern. Men da må det være avtalt eller lovet. Dersom Waatland har gitt Vadseth et løfte om anonymitet, så har han brutt det etiske kildevernet. Dersom noe slikt løfte ikke er gitt, så har han ikke brutt det. Stort vanskeligere er det ikke.

Helle forsøker å trekke en parallell til Josmiar-saken, men synes å glemme én viktig ting: Der var det gjort avtale om en «off-record»-samtale, altså hvor det ikke skulle siteres med kildeangivelse.

Jeg vet ikke nøyaktig hvordan samtalen mellom Vadseth og Waatland forløp, men det er ingenting i saken som tyder på at Waatland har gitt Vadseth noe løfte om anonymitet. Ikke engang i Vadseths egen redegjørelse fremkommer det noe som skulle tilsi at kildevernet skulle slå inn.

Image-text:

Norsk Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen. Foto: Kristine Lindebø

Foto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt