AddToAny

- Mindre skkaam rundt munnhelse

- Mindre skkaam rundt munnhelse
- Bulimi er den spiseforstyrrelsen vi snakker minst om, men som er mest utbredt. Du kan ikke se på noen at de har bulimi. Den ødelegger helsen, ikke minst munnhelsen.
- Jeg er mye bedre enn på mange år, men jeg er ikke frisk, sier Nina Knagenhjelm (35). Siden hun var 16 år har hun hatt spiseforstyrrelser, bulimi og anoreksi.

- Det har vært nærmere tjue år med oppkast. Ikke én gang daglig, men ofte minst 25 ganger. I noen perioder opp mot 100 ganger daglig. Det har tatt knekken på munnhelsen, forteller hun.

- Men selv om jeg har vært til behandling hos fastlege, psykiater og psykolog, og i perioder har vært innlagt, har dette med munnhelsen ikke blitt gitt stor oppmerksomhet. Jeg synes alle som er i kontakt med psykisk helsevern, bør få sin munnhelse undersøkt som en del av legeundersøkelsen, sier Knagenhjelm.

Sykmeldt lege Nina Knagenhjelm er fra Porsgrunn, og hun er utdannet lege. De siste fem årene, etter at hun ble ferdig utdannet og fullførte turnustjenesten i Trøndelag, har hun bodd i hjembyen.

- Jeg var syk under hele utdannelsen, og i en periode innlagt, men jeg klarte å ta embetseksamen i Trondheim og hadde en fin tid i turnustjeneste i Levanger og Verdal. Men etterpå sa både hode og kropp stopp, av ulike årsaker, sier hun.

Knagenhjelm forteller entusiastisk om det gode sosiale miljøet på Levanger sykehus, der hun hadde turnustjeneste.

- Jeg var fullt konsentrert om jobben da jeg var på jobb, men på fritiden kom angsten. Mat er beroligende. Og bulimi innebærer en enorm angst for å legge på seg. Jeg spiste og kastet opp stort sett på hele fritiden.Angst som blir verre - Har spiseforstyrrelse med angst og depresjon å gjøre?

- Ja, men hva er høna, og hva er egget? Kommer bulimi av angst, eller får man angst av bulimi, spør hun, og forklarer nærmere:

- Overspisingen er for meg en måte å mestre angst på, men etterpå øker angsten: Hva har jeg spist nå, hvordan skal jeg bli kvitt det? Man blir redd for ikke å klare å kaste opp alt.

Knagenhjelm har en blogg, der hun blant
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Vi er ikke likegyldige til at behandlingen «var påtvunget og ulovlig», skriver Elin Melvær i Norsk pasientskadeerstatning i dette tilsvaret til advokat Helge Hjorts kronikk.
Psykisk helse 03.01.2022
Altfor mange unge opplever at de ikke strekker til. Kanskje ikke i eget liv eller i venners liv, skriver Astrid Willa Eide Hoem, leder i AUF.
Psykisk helse 20.12.2021
Foreldrene opplevde forverring hos 15-åringen, likevel fortsatte det psykiske helsevernet å tvangsmedisinere ham ulovlig, forsvart av klageinstansen. Advokaten deres, Helge Hjort, viser hvordan det kunne skje.
Psykisk helse 18.12.2021
For mange går psykiske lidelser over etter en stund. Men når det ikke gjør det, kan det like mye skyldes sneversynte og stigmatiserende holdninger i samfunnet som arv eller gener? Audun
Psykisk helse 16.12.2021
Skrevet av Tore Westre. «Jeg tror ikke det blir riktig,» sier Marlene, og det lyder oppriktig, som om hun har tenkt på det lenge, øvd på det, og når hun først har sagt det, er det som om skuldrene hennes minker i størrelse,
Psykisk helse 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt