Diabetes
06.09.2017
Sommeren er over, og de fleste er tilbake på skole eller jobb. Er de gode lunsjene på late sommerdager byttet ut med tørr brødskive og svett ost? Matpakken trenger ikke være brødskiver med pålegg. Du kan ha med deg mye annet spennende og godt, og her er det bare fantasien som setter en stopper.
Niste, matpakke eller lunsj - uansett hva du kaller det - et måltid de fleste spiser hver dag på skole, jobb eller hjemme. Begrepet matpakke har sin opprinnelse i «Oslofrokosten». På 1920-tallet fant sjefen i skolehelsetjenesten og professor i hygiene, Carl Schiøtz, ut at grovbrød, melk, rå grønnsaker og frukt var en fin måte å få barn i Oslo til å spise sunt. Barn fikk derfor servert mat på skolen, bestående av grovbrød med pålegg. Økonomien gjorde etter hvert at barna måtte ta med maten hjemmefra - det vi kjenner som matpakka. I dag lever denne tradisjonen fortsatt.
ENERGI OG NÆRING
Matpakke behøver ikke bestå av brødskiver med pålegg, men hva den inneholder er viktig for både konsentrasjonen og et jevnt blodsukker.
Matpakka, uansett form, bør derfor bestå av alle de energigivende næringsstoffene: karbohydrat, protein og fett. Så selv om brødskiva kan være kjedelig i blant, er en grov brødskive med magert kjøttpålegg, mager ost, grønnsaker og et glass melk en ypperlig og næringsrik lunsj.
LANGSOMT VS RASKT
Hvilke kilder næringsstoffene kommer fra, påvirker nemlig metthetsfølelsen, helsa og ytelsen. Kommer karbohydratene fra grove kornprodukter som inneholder fiber, holder du deg mett mye lenger enn om du velger de «raske» karbohydratene, som for eksempel fra loff eller boller. De «raske» karbohydratene vil gi en raskere og høyere blodsukkerstigning som faller fort igjen, mens de «langsomme» karbohydratene fra grove kornprodukter og grønnsaker gir et jevnere blodsukker.
Spiser du fett og proteiner sammen med karbohydratene, vil dette forsinke fordøyelsen og dermed også forsinke blodsukkerstigningen. Kokt skinke, kalkun- eller kyllingskinke er magert, men også en god proteinkilde. Se etter nøkkelhullet når du skal handle påleg
Gå til medietENERGI OG NÆRING
Matpakke behøver ikke bestå av brødskiver med pålegg, men hva den inneholder er viktig for både konsentrasjonen og et jevnt blodsukker.
Matpakka, uansett form, bør derfor bestå av alle de energigivende næringsstoffene: karbohydrat, protein og fett. Så selv om brødskiva kan være kjedelig i blant, er en grov brødskive med magert kjøttpålegg, mager ost, grønnsaker og et glass melk en ypperlig og næringsrik lunsj.
LANGSOMT VS RASKT
Hvilke kilder næringsstoffene kommer fra, påvirker nemlig metthetsfølelsen, helsa og ytelsen. Kommer karbohydratene fra grove kornprodukter som inneholder fiber, holder du deg mett mye lenger enn om du velger de «raske» karbohydratene, som for eksempel fra loff eller boller. De «raske» karbohydratene vil gi en raskere og høyere blodsukkerstigning som faller fort igjen, mens de «langsomme» karbohydratene fra grove kornprodukter og grønnsaker gir et jevnere blodsukker.
Spiser du fett og proteiner sammen med karbohydratene, vil dette forsinke fordøyelsen og dermed også forsinke blodsukkerstigningen. Kokt skinke, kalkun- eller kyllingskinke er magert, men også en god proteinkilde. Se etter nøkkelhullet når du skal handle påleg