AddToAny

Mennesket i grenseområdene

Mennesket i grenseområdene
I de utydelige og uveisomme landskapene hvor det vante og kjente ikke gjelder lenger, stilles det menneskelige fellesskap på prøve.
Pandemien har vært en tid hvor samfunnets verdier og menneskesyn har hatt avgjørende betydning for de valgene vi som fellesskap gjorde. Som at vi helt fra starten først valgte å beskytte eldre og sårbare. Vår kritiske evne henger nøye sammen med menneskesyn, etikk og de grunnholdninger vi har tatt opp i oss. Det blir særlig synlig i møte med det uforutsette og ukjente.
En roman som er blitt aktuell i denne pandemitiden, er Albert Camus' (19131960) roman Pesten. Mange har lest den nå, enten for første gang eller på ny. I romanen blir en by rammet av pest. Alt som følger av hendelser i denne litterære beretningen kan vi nå kjenne oss litt igjen i, og på en ny måte: Avgjørelsene og vurderingene som i de kritiske fasene nærmest ble tatt fra time til time. Alvoret og konsekvensene som sakte gikk opp for oss. Inntrykkene som strømmet på da vi så reportasjene fra sykehusene nord i Italia. Og de mer langsomme og usynlige virkningene blant isolerte eldre.
Studenter som ikke lenger fant motivasjon for å fortsette studiet. Unge etablerere som måtte selge drømmen.
Camus beskriver i Pesten epidemien som en trussel mot de gode vanene, altså hverdagene, og dermed også mot de grunnleggende eksistensielle vilkårene vi tar for gitt.
Så mye ble satt på vent under pandemien. Som latteren og nærværet i de faste vennegruppene, den kroppslige berøringen, den ukentlige treningen, kollegafellesskapet i lunsjpausen, de årlige festene og sammenkomstene.
I Pesten virker isolasjonen, atskillelsen og konsentrasjonen om øyeblikket på menneskers evne til kjærlighet og vennskap, «for kjær
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt