AddToAny

Mennesket i grenseområdene

Mennesket i grenseområdene
I de utydelige og uveisomme landskapene hvor det vante og kjente ikke gjelder lenger, stilles det menneskelige fellesskap på prøve.
Pandemien har vært en tid hvor samfunnets verdier og menneskesyn har hatt avgjørende betydning for de valgene vi som fellesskap gjorde. Som at vi helt fra starten først valgte å beskytte eldre og sårbare. Vår kritiske evne henger nøye sammen med menneskesyn, etikk og de grunnholdninger vi har tatt opp i oss. Det blir særlig synlig i møte med det uforutsette og ukjente.
En roman som er blitt aktuell i denne pandemitiden, er Albert Camus' (19131960) roman Pesten. Mange har lest den nå, enten for første gang eller på ny. I romanen blir en by rammet av pest. Alt som følger av hendelser i denne litterære beretningen kan vi nå kjenne oss litt igjen i, og på en ny måte: Avgjørelsene og vurderingene som i de kritiske fasene nærmest ble tatt fra time til time. Alvoret og konsekvensene som sakte gikk opp for oss. Inntrykkene som strømmet på da vi så reportasjene fra sykehusene nord i Italia. Og de mer langsomme og usynlige virkningene blant isolerte eldre.
Studenter som ikke lenger fant motivasjon for å fortsette studiet. Unge etablerere som måtte selge drømmen.
Camus beskriver i Pesten epidemien som en trussel mot de gode vanene, altså hverdagene, og dermed også mot de grunnleggende eksistensielle vilkårene vi tar for gitt.
Så mye ble satt på vent under pandemien. Som latteren og nærværet i de faste vennegruppene, den kroppslige berøringen, den ukentlige treningen, kollegafellesskapet i lunsjpausen, de årlige festene og sammenkomstene.
I Pesten virker isolasjonen, atskillelsen og konsentrasjonen om øyeblikket på menneskers evne til kjærlighet og vennskap, «for kjær
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Annenhver fredag kommer en ny episode av Opplysningsvesenet, en podkast fra Human-Etisk Forbund om kritisk tenkning. Vi fulgte innspillingen av første episode.
Fri tanke 22.10.2021
I høst lanseres Human-Etisk Forbunds nye nettkurs i humanisme. Kurset består av seks deler og er en innføring i det humanistiske livssynet.
Fri tanke 14.10.2021
Å fremme kritisk tenkning i klasserommet - og på konfirmasjonskurset - handler om å sette spørsmål og undring i høysetet.
Fri tanke 14.10.2021
Det har vel etter hvert gått opp for de fleste at «gøy med konspirasjonsteorier»-holdningen er i ferd med å gå ut på dato.
Fri tanke 14.10.2021
- Vi kan ikke stå og se på Talibans brutale undertrykking, sier styreleder Tom Hedalen.
Fri tanke 14.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt