AddToAny

Mener spytthette kan gi assosiasjoner til overgrep

Kriminalomsorgsdirektoratet mener det er et «reelt behov» for bruk av spytthetter i norske fengsler. Det er det mange som er svært kritisk til.
I sommer sendte Justis- og beredskapsdepartementet en rekke forslag om endringer i straffegjennomføringsloven på høring. Det foreslås blant annet:

En tydelig hjemmel for at en innsatt kan overføres til et annet fengsel i forbindelse med transport ut av landet.

En oppdatert hjemmel for at kriminalomsorgen kan innhente opplysninger fra politiet om personer som ønsker å besøke innsatte i fengsel.

Hjemmel for å ta i bruk elektronisk pust- og bevegelsessensor i noen fengselsceller for å forebygge selvmord og andre former for plutselige dødsfall.

Hjemmel for bruk av spytthette på en innsatt for å avverge fysiske angrep som kan være egnet til å vekke frykt, smerte eller annet betydelig ubehag.

En justering av loven som gir en noe lavere terskel for bruk av spytthette, håndjern, transportjern, bodycuff og tilsvarende tvangsmidler enn for mer inngripende tvangsmidler, som sikkerhetscelle og sikkerhetsseng.

Spesielt de to siste forslagene er gjenstand for kritikk i flere av de ulike høringssvarene, og Advokatforeningen er blant dem som mener at forslaget om innføring av spytthette bør stilles i bero.

Mener Kriminalomsorgen bør få flere ressurser framfor flere tvangsmidler

Advokatforeningen skriver i sitt høringssvar at den økende voldsbruken blant innsatte i norske fengsler, og behovet for tiltak som dette forslaget omfatter, har en klar sammenheng med økende isolasjon og inkapasitering.

«Dette igjen kan spores tilbake til en kombinasjon av utilstrekkelig regelverk sammen med altfor dårlige økonomiske rammer og gammel og nedslitt bygningsmasse. Ressurssituasjonen til kriminalomsorgen og juridiske rammer for bruk av isolasjon, i fengsler med høyt sikkerhetsnivå, fremprovoserer vold og uø

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Den første runden med spørsmål er her. Kommer du deg gjennom uten hjelpemidler?
Advokatbladet 10.07.2020
Ingen kan med sikkerhet spå utfallet av en rettslig tvist for domstolene, men det er uklokt å la være, skriver Wiersholm-advokatene Hans Augun Parmann og Christian Hauge i dette innlegget.
Advokatbladet 10.07.2020
Ny forskrift til havenergilova er et steg nærmere utvikling av havvind i Norge, men spesielt to sentrale forhold bør avklares, mener advokatfirmaet.
Advokatbladet 10.07.2020
For et drøyt år siden startet advokat Ali Afshar sitt eget advokatfirma, og var i forkant svært engstelig for om han ville få nok å gjøre.
Advokatbladet 09.07.2020
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted leder det han kaller en «trimmet prosedyremaskin», mener advokater i det private noen ganger presenterer «ubegripelig høye timetall», og at folk klager for mye, ikke minst i media.
Advokatbladet 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt