AddToAny

Mali går fra vondt til verre

Det siste året har voldsspiralen i Mali skrudd seg til enda et hakk, og det er sannsynlig at situasjonen nå er blitt irreversibel.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

De franske styrkene som trakk seg ut sist sommer, er i praksis blitt erstattet av 1200 Wagner-soldater som er dårligere utstyrt enn franskmennene.

Dette har blant annet ført til fremgang for den lokale avdelingen av IS i nordøst mot grensen til Niger og Burkina Faso. Opprørerne er delt i grupper som sier de er en del av al-Qaida eller IS. Som regel er det lokale spørsmål om for eksempel beiterettigheter som avgjør hvilken gruppe man slutter seg til.

Det var mye misnøye i Mali med at de hovedsakelig franske Barkhane-styrkene ikke hadde større fremgang mot såkalte «jihadist»-grupper. Før den franske exiten fikk styrken også kritikk for å ikke ha beskyttet sivilbefolkning mot overgrep.

Etter at franske styrker ble mobilisert i januar 2013, på forespørsel fra den maliske presidenten for å stoppe opprørernes fremrykking sørover, ble Barkhane etablert i 2014 som en internasjonal Sahel-styrke på 4800 soldater med fransk dominans. Barkhane har operert i fem land i Sahel-området, fra Mauritania til Tsjad, med omkring 1000 soldater stasjonert i Gao i Nord-Mali - inntil august 2022.

Nå ser vi at de franske styrkene hadde en viss stabiliserende effekt og at de etterlot seg et vakuum som den maliske hæren - sammen med Wagner og regjeringsvennlige militser - tydelig vis ikke klarer å fylle. Dermed rykker IS frem.

Paradoksale allianser

I tillegg er denne konflikten i ferd med å få en sterkere etnisk dimensjon. IS i den nordøstlige delen av Mali består hovedsakelig av lokale fulanier, samt fulanier fra Burkina Faso og Niger, muligens også Nigeria. De regjeringsvennlige militsene i dette området har på sin side støtte i den lokale tuaregbefolkningen. Dette gjør også sivilbefolkningen utsatt for angrep fra IS.

Det meldes nå om at tuaregmilitser assosiert med al-Qaida har sluttet seg til denne kampen for å beskytte sivile tuareger mot IS. Resultatet er en paradoksal allianse mellom hæren, Wagner, regjeringsven

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

- Jeg vokste opp i et lokalsamfunn som begrenset meg, og ikke lot meg gjøre de tingene jeg ønsket.
Panorama Nyheter 24.03.2023
- Effekten har vært langt mindre enn vi ideelt sett skulle ønske, sa Yellen i en høring i Kongressen torsdag. Hun sa samtidig at USA ser etter måter å styrke sanksjonene mot Iran.
Panorama Nyheter 24.03.2023
Den ene båten ble stanset av den italienske kystvakten i internasjonalt farvann utenfor kysten av Calabria sør i Italia torsdag morgen. De 295 passasjerene ble flyttet over i patruljebåter og brakt i sikkerhet, opplyser kystvakten.
Panorama Nyheter 24.03.2023
Syria og Saudi- Arabia har besluttet å gjenåpne sine respektive ambassader etter at landene kuttet de diplomatiske forbindelsene for over ti år siden, opplyser tre ulike kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Panorama Nyheter 24.03.2023
Sammenstøtet skjedde torsdag i arbeiderklassebydelen Salgueiro i byen Sao Goncalo, som ligger like nordøst for storbyen Rio de Janeiro i delstaten ved samme navn.
Panorama Nyheter 24.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt